Entertainment

Roots in the Woods: “We doen het goed, of we doen het niet”

Foto: Sven Scholten

Foto: Sven Scholten

Foto: Sven Scholten

Apeldoorn – Roots in the Woods, het jaarlijkse herfstfestival van Apeldoorn, maakt dit jaar een pas op de plaats. De reden? Het festival wordt niet voldoende gezien als een onderscheidend evenement voor Apeldoorn, wat de groeimogelijkheden en toekomstperspectief van het festival in de weg staat.

Dit jaar dus geen editie, tijd om te bezinnen. Want één ding staat voor de organisatie als een paal boven water. We doen het óf goed, óf niet.

Uniek cultureel bosfestival op de Bosweide van Stadspark Berg & Bos

Roots in the Woods heeft de afgelopen jaren de bosweide van Stadspark Berg & Bos omgetoverd tot een betoverende festivallocatie. Het gratis festival biedt een uitgebreid cultureel programma, een rijke natuurbeleving, heerlijk lokaal eten en de kenmerkende Roots-sfeer rondom knisperende kampvuren.

Financiële uitdagingen

Roots in the Woods heeft jarenlang kunnen bestaan dankzij de vele bezoekers, sponsoren, toegewijde vrijwilligers, en een evenementensubsidie. Maar de subsidie is de afgelopen jaren teruggelopen, terwijl de kosten alleen maar stegen. Deze financiële uitdaging vormt een serieuze belemmering voor de toekomst van Roots.

Het festival blijft echter vastberaden om te gaan voor een eigentijds cultureel aanbod, duurzaamheid en gratis toegang voor een breed publiek.

De kracht van stadseigen festivals

Lokale festivals die organisch in de stad ontstaan, zijn vaak geliefd en dragen bij aan de identiteit van een stad. Ze winnen niet alleen de harten van de lokale bevolking, maar kunnen zeker ook een regionale dan wel nationale aantrekkingskracht hebben. Roots wil graag zo’n gewaardeerd stadseigen festival zijn. Vandaar dat we zeggen: “We doen het óf goed, óf we doen het niet!”