Entertainment

Presentatie nieuw kunstwerk Bas Fontein tijdens Royal Light Festival

APELDOORN – Apeldoorn staat van 13 tot en met 17 maart letterlijk en figuurlijk in het licht van het Royal Light Festival. Tijdens het festival worden op verschillende plekken in de stad lichtkunstwerken van beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland getoond. Wandelend langs Paleis Het Loo, de Grote Kerk, door het Oranjepark en het Cultuurkwartier ontdek je de bijzondere, indrukwekkende en kleurrijke kunstwerken.

CODA en ACEC presenteren tijdens het festival een nieuw kunstwerk van Bas Fontein. Hij projecteert vanuit ACEC op de achterzijde van CODA een lichtkrant met teksten die door de zoekfunctie van Google gegenereerd zijn. Het zijn de zoekresultaten van de woorden ‘ligt’, ‘licht’ en ‘light’ in combinatie met het woord ‘Apeldoorn’. Hij heeft de losse zinsdelen gehusseld en weer aan elkaar geschreven. Het werk laat je nadenken over waar je je bevindt en wat licht (in verschillende verschijningsvormen) is. Zijn werk fungeert ook als een spiegel: waar sta ik eigenlijk naar te kijken?

Beeld en tekst

Bas Fontein (1978) woont en werkt in Apeldoorn. Hij is opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (richting beeldende kunst) en aan de Rietveld Academie in Amsterdam (richting taal en beeld). Als beeldend kunstenaar werkt hij vrijwel uitsluitend met beeld en tekst. Daarnaast publiceert hij al meer dan 25 jaar boeken onder zijn eigen label BASBOEK en zijn boeken maken deel uit van belangrijke museumcollecties, zoals die van het MoMA in New York. Daarnaast worden ze wereldwijd verkocht in boek- en museumshops. Zijn bekendste publicatie is WAT TE DOEN/WHAT TO DO (2012) waarmee hij twee internationale prijzen voor het beste kunstenaarsboek won. WAT TE DOEN is een verzameling van ongevraagd advies dat Fontein tijdens zijn loopbaan kreeg, bijvoorbeeld over hoe je met kunst geld kunt verdienen. Fontein maakt voor zijn werk regelmatig gebruik van lichtbakken en in Apeldoorn heeft hij twee permanente kunstwerken in de publieke ruimte gerealiseerd met lichtbakken (in de Prinsengang en op het Leienplein). In Utrecht werkt Fontein als docent aan de Hogeschool voor de Kunsten en als adviseur voor nieuwe kunst in de buitenruimte bij de gemeente Utrecht.

Bijzonder en uniek licht

De tweede editie van het Royal Light Festival heeft dit jaar plaats van 13 tot en met 17 maart. Het festival combineert cultuur, beeldende kunst en de geschiedenis van Apeldoorn. De lichtkunstwerken werpen een bijzonder en uniek licht op de stad en vertellen separaat en gezamenlijk het verhaal van en over Apeldoorn. Je vindt ze op verschillende plekken op de route tussen de binnenstad en Paleis Het Loo en ze zijn op woensdag 13 maart, donderdag 14 maart en zondag 17 maart van 19.00 tot 22.30 uur en op vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart van 19.00 tot 23.00 uur te zien. Orpheus, CODA en GIGANT organiseren op de festivaldagen diverse activiteiten en horecapartners als Mr. Murk, Sizzles at the park en Bon Vivant zorgen voor het culinair genieten. Meer informatie over het festival, de kunstwerken en het programma is te vinden op de festivalwebsite www.royallightfestival.com. Zie voor meer informatie ook: www.basfontein.com, www.coda-apeldoorn.nl en www.acec.nl

Foto’s:

Bas Fontein. (Foto: Medea Huisman)

Een impressie van het werk van Fontein. (Foto: Gerhard Witteveen)