Entertainment

Portret van een jonge burgemeester in een door geweld geteisterde stad

APELDOORN – Jaarlijks vallen er in Amerika steeds meer doden en gewonden als gevolg van het wapengeweld op scholen, op straat en bij mensen thuis. Daarnaast stijgt het aantal doden door politiegeweld tot recordhoogte.

Waar komt die explosieve groei vandaan en hoe is dit te stoppen? De prijswinnende documentaire The Body Politic gaat over Brandon Scott, de jongste burgemeester van Baltimore, die met een ambitieus programma het dodelijke geweld in zijn stad probeert terug te dringen. Movies that Matter On Tour presenteert The Body Politic filmavond op dinsdag 9 april in filmhuis Gigant. Burgemeester Ton Heerts schuift aan als speciale gast.

De stad Baltimore wordt geplaagd door extreem geweld. Zo vinden er meer moorden plaats dan in New York, een stad die vijftien keer groter is dan Baltimore. De meeste geweldplegers groeien op in armoede, gaan naar slechte scholen en wonen in buurten waar de plaatselijke drugshandel floreert en steeds meer huizen verpauperen. Te midden van de uitwaaierende George Floyd-opstand wordt Brandon Scott, een jonge hervormingsgezinde leider, tot burgemeester gekozen. Hij introduceert een op de volksgezondheid gerichte aanpak om het chronische wapengeweld in zijn geliefde stad terug te dringen. Scotts vijfjarenplan bevat onder andere een doordachte samenwerking met politie en buurtgemeenschappen, waardoor potentiële schutters en slachtoffers eerder worden opgespoord en er hulp voor een betere en veiliger leefsituatie kan worden aangeboden. Het is een perspectief dat vaak ontbreekt, want maar al te vaak gaat het over politie en strafrecht – en dus ingrijpen als het al te laat is – in plaats van over preventie. Terwijl media en politieke tegenstanders hem bekritiseren en aanvallen, blijft Scott vasthouden aan zijn principes. Een bijzonder voorbeeld van een nieuwe generatie politici en jonge mensen die veel om hun gemeenschap geven en er alles aan doen om deze te verbeteren.

Filmavond

The Body Politic draait eenmalig in Gigant op dinsdagavond 9 april. De avond start om 20.00 uur met een korte inleiding. Na afloop volgt een nabespreking in de zaal. Speciale gasten zijn burgemeester Ton Heerts, wijkcoördinator Ben van de Ende, wijkagent Petra van Doorn en Jan Sloot van buurtpreventie. Tickets zijn te koop bij Gigant, Nieuwstraat 377 in Apeldoorn of online via www.gigant.nl. Tickets met CJP: €6,-. Telefonisch reserveren kan ook: 055-5216346.