Entertainment

Pianist Adam Akopian (12): ‘Het allermooiste vind ik dat ik in Het Concertgebouw mag spelen!’

Adam Akopian: “Muziek maakt het leven veel interessanter!”

Dit jaar strijdt Adam Akopian samen met vijf andere jonge talenten (9 tot 14 jaar) om de eer in het Koninklijk Concertgebouw Concours. De pianist heeft na meer dan 200 inzendingen in de digitale voorronde, ook de halve finale in Het Concertgebouw doorstaan. Op 20 juni zal hij in de finale optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw voor een jury met onder anderen dirigent Vincent de Kort (bekend van Maestro), meesterpianist Thomas Beijer en violiste Julia Philippens (bekend van Podium Witteman).

De twaalfjarige Adam Akopian uit Apeldoorn is opgegroeid met muziek: “Pianospelen is een onderdeel van mijn leven. Ik ben ermee opgegroeid en vind het heel bijzonder dat ik iedere dag muziek mag maken. Muziek maakt het leven veel interessanter en zo heb ik iedere keer weer een uitdaging en iets om naar te streven.” Nu staat de pianist na een spannende halve finale ook in de finale: “Ik vind het geweldig dat ik deel mag nemen aan de finale van dit concours! Het allermooiste vind ik dat ik hierdoor de kans krijg om in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw te spelen. Dat vind ik erg leuk en ik ga er enorm veel van genieten.”

Het Koninklijk Concertgebouw Concours

Het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat dit jaar twaalf jaar en wordt sinds 2009 elk jaar georganiseerd door Het Concertgebouw voor jonge talenten in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar. Eerdere winnaars waren onder anderen fluitist Lucie Horsch (2009), dit jaar ook winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, pianist Aidan Mikdad (2013), fluitist Christiaan Blom (2019) en contrabassiste Yala Heywood (2020). De winnaar krijgt een optreden tijdens een lunchconcert in de Kleine Zaal. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldbedrag van duizend euro ten behoeve van zijn of haar muzikale ontwikkeling. Het Koninklijk Concertgebouw Concours wordt ondersteund door de Van Den Broek Foundation.

Digitale voorronde met 215 deelnemers

De editie van 2021 heeft opvallend veel deelnemers, maar liefst 215 digitale inzendingen. De deelname wordt bewust laagdrempelig gehouden: elke muziekstijl is welkom en de deelnemers van 9 tot 14 jaar kunnen via een YouTube-video hun inzending doen. Voor alle deelnemers een online workshop georganiseerd. De finalisten krijgen in Het Concertgebouw een speciale masterclass om zich voor te bereiden op de finale.