Entertainment

Opbrengst kunstverkoop naar hulp aan asieldieren

Op zondag 4 oktober om 12.00 uur vindt in Kunstgalerie ’t Arthuus, gevestigd aan Eerbeekseweg 13 in Loenen, de opening plaats van een tentoonstelling voor vooral de liefhebbers van landschapskunst. Carla Hes kwam op het idee een aantal schilderijen, gemaakt door haar vader Barend Hes, te verkopen voor een goed doel. Galeriehoudster Mieke Diekmann, bij wie Carla een schildercursus volgt, werkte graag aan dit mooie initiatief mee.

Barend Hes (1915-2004, zie zelfportret), geboren in Rotterdam, wilde naar de Academie voor Beeldende Kunsten, maar werd daarin door zijn ouders tegengehouden. In de jaren ’50 volgde hij een schriftelijke cursus tekenen en was verder autodidact. Goeree-Overflakkee en het huidige Groene Hart bij de riviertjes De Rotte en De Linge betekenden voor zijn landschapschilderijen belangrijke inspiratiebronnen. Hij schilderde en tekende ook andere genres zoals de Rotterdamse havens, stadsgezichten en abstracte werken. Naast olieverfschilderijen, gemaakt met penseel en/of paletmes, gebruikte hij pastelkrijt en houtskool voor zijn aquarellen en tekeningen.

De schilder had in zijn jeugdjaren herdershond Wolf, waarover hij altijd met veel passie sprak. Zijn dochter Carla adopteerde herder Micco, afkomstig uit het grootste Spaanse dierenasiel Scooby, een mooie brug naar het goede doel. Met de verkoop van een aantal van zijn werken geeft Barend Hes na zijn dood rondom Werelddierendag kleur aan het welzijn van de Scooby-asielhonden. Bij voldoende opbrengst kan de asielkliniek medische apparatuur aanschaffen.

Scooby werd ruim 33 jaar geleden opgericht en kreeg internationale bekendheid door het aan het licht brengen van de wreedheden van jagers en fokkers van Galgos (Spaanse windhonden) en Podencos. Het asiel is een veilige haven voor zo’n 700 honden, katten en 200 boerderijdieren en heeft als missie sterilisatie/castratie, vaccinatie, chip-registratie en educatie. Naast galgos en podencos, vinden veel andere ras- en kruisinghonden ‘baasjes’ in onder andere Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Italië, Finland, de Verenigde Staten en in Canada. De adopties, donaties en fondsenwervings-initiatieven zijn van cruciaal belang voor de stichting. Voor meer informatie: www.scoobymedina.org en Facebook: Protectora y Santuario Scooby.

De tentoonstelling is tot en met eind november te zien.