Entertainment

Op veilige afstand liedjes bezorgen aan huis

In Apeldoorn en omstreken zijn er diverse artiesten die mensen verblijden en ontroeren met muziek in deze coronatijd. De meesten zingen een zelf samengesteld repertoire bij woonzorgcentra, maar Maud Wilms pakt het iets anders aan. Bij haar kan men kiezen uit een liedjesmenu en bezorgt zij net als een ware bezorgservice een liedje aan huis. Natuurlijk doet zij dit op veilige afstand.

Aan de vooravond van de eerste bezorgdienst neem ik plaats bij Maud aan de tuintafel om te praten over haar initiatief. De singer-songwriter vertelt dat zij in het dagelijks leven liedjes schrijft op congressen en dat haar werk door de coronacrisis stilligt. Dat gaf haar tijd om na te denken over een alternatief. “De cultuursector ligt enigszins onder druk”, legt Maud uit. “Ik wil dit werk blijven doen, maar daarvoor moet ik zelf aan de bak en initiatieven nemen. Muziek kan mensen heel erg raken en hiermee wil ik dat ook laten zien.”

Muziekcarrière

De geboren Limburgse speelt sinds haar 12e jaar gitaar. De Soundmixshow in 2001, waarin zij Ilse DeLange vertolkte, heeft het balletje doen rollen voor haar carrière. Twee zelfgeschreven albums volgden, waarmee zij als eerste vrouw de Jo Erens Prijs won, en ze stond in de voorprogramma’s van Beth Hart, Shane Alexander en Norland Wind. “Ik heb ook liedjes gezongen op de Sociale Top en op verschillende ministeries. Dat waren wel echt hoogtepunten. Die nummers zijn heel inhoudelijk, bijvoorbeeld over inclusie. Dat is een onderwerp waar ik mij erg mee bezighoud.” Ook in haar geboorteregio is Maud nog actief als zangeres. “Ik zit daar in een muzikaal trio en we zingen vooral in Limburgs dialect. Dat wordt daar heel erg gewaardeerd. De streektaal vormt daar echt de identiteit van de mens. Dat is heel anders dan hier in Apeldoorn.”

Privéconcert

Of het nu is om een geliefde te bedanken, een bijzonder verjaardagscadeau te geven, even samen stilstaan bij een moeilijke periode, een romantische avond of als je de zoveelste saaie vrijdagavond eens een bijzonder tintje wilt geven zonder dat je de deur uit hoeft; er zijn genoeg redenen om Maud in te huren voor een mini-privéconcert. Via de website www.maudwilms.nl kan men een of meerdere nummers kiezen uit het liedjesmenu (reserveren is noodzakelijk). De tien nummers op het menu zijn stuk voor stuk liedjes die Maud graag speelt. Ze bevatten de thema’s liefde, vriendschap, maar ook hoop. “Het nummer Imagine van John Lennon is een goed voorbeeld daarvan. Het zijn bekende liedjes, oud en nieuw door elkaar.”

Samen met haar gitaar bezorgt Maud de liedjes op vrijdag 3 en 10 juli tussen 18.00 en 20.00 uur op locaties in Ugchelen en de wijken Ugchelen Buiten, Westenenk en de Winkewijert in Apeldoorn. Ze glimlacht: “Ik kijk er heel erg naar uit. Ik vind het niet spannend. Ik heb er vooral enorm zin in.”