Entertainment

Oleg Lysenko opent het Movies that Matter filmfestival met een optreden voor Oekraïne  

Vanaf 22 maart vindt in Den Haag het grote jaarlijkse Movies that Matter Filmfestival plaats. Tegelijkertijd wordt een selectie van festivalfilms in verschillende theaters in Nederland vertoond. In Apeldoorn faciliteert Gigant dit mini filmfestival op 22, 23 en 25 maart. De werkgroep van Movies that Matter On Tour presenteert de filmavonden met drie gloednieuwe internationale films en een diversiteit aan deelnemende gasten.

De opening van het filmfestival wordt gevierd met een optreden van de fenomenale accordeonist Oleg Lysenko. Geboren en afgestudeerd in Oekraïne zette hij zijn studie in Nederland voort met als specialisatie de Argentijnse tango op de bayan en bandoneon. Zijn talent bleek al snel op de Nationale Accordeoncompetitie waar hij in 2005 de eerste prijs won. Daarna speelde hij onder andere met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, trad hij op in de Spiegelzaal van het Concertgebouw en imponeerde hij tijdens zijn optreden in het tv-programma Vrije Geluiden. Al twee jaar reist de sympathieke Oleg het land door om geld in te zamelen voor medische hulpgoederen voor Oekraïne. Met de opbrengst van inmiddels meer dan honderd benefietconcerten heeft hij tot nu toe al twee ambulances bij elkaar gespeeld. Op 22 maart opent hij het festival met een indrukwekkende uitvoering van de Gulag Suite; na afloop van de film zijn cd’s van hem te koop, maar contant doneren of online schenken aan zijn ANBI erkende Stichting Music for Ukraïne via de website https://www.musicforukraine.com  kan ook.

Vr. 22 maart Photophobia

Twee jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Charkov was een van de steden waar direct al zware gevechten werden geleverd. De beelden van de duizenden inwoners die een schuilplaats zochten in de metrostations gingen de hele wereld over. Hoe is het om maandenlang met volwassenen, kinderen en huisdieren opeengepakt te bivakkeren op een plek vlak bij het front, zonder daglicht en frisse lucht, met gedeelde sanitaire voorzieningen en wisselende voedselzekerheid? Photophobia gaat over de jonge Nikita die met zijn familie al vijf maanden in het neonverlichte metrostation verblijft. Dwalend langs de lege metro’s en volle perrons komt hij de grappige en vrolijke Vika tegen en met haar gaat er een nieuwe, fantasievolle wereld voor hem open.

Za. 23 maart Of Caravan and the Dogs

Al voor de invasie in Oekraïne heeft Rusland een reeks van repressieve wetten aangenomen waardoor iedereen die het publiekelijk niet eens is met het officiële verhaal wordt bestempeld als ‘buitenlandse agent’ en ‘verrader van Rusland’. Direct na de start van Poetins ‘speciale operatie’ is een nieuwe reeks onderdrukkende wetten ingevoerd. Onafhankelijke journalistiek, activisten en ngo’s worden bedreigd met lange gevangenisstraffen en gedwongen moeilijke, morele keuzes te maken. Onder deze omstandigheden probeert een kritische groep waaronder Dmitrij Muratov, Nobelprijswinnaar en hoofdredacteur van de Novaya Gazeta, door te gaan met protestpublicaties onder totale oorlogscensuur.

Ma. 25 maart Orlando, My political biography

Virginia Woolf zou vast in de wolken zijn geweest met deze sprankelende debuutfilm van transactivist en filosoof Paul B. Preciado. Met een knipoog naar haar baanbrekende roman uit 1928 is Preciado’s film een visuele en filosofische verkenning van de transgenderervaring en tegelijkertijd een weerlegging van het binaire denken. Zo maakt de vijftienjarige Ruben Rizzi de nadrukkelijke keuze om zichzelf te omschrijven als transjongen, als erkenning voor zijn geschiedenis. Maar Rizzi is slechts één van de hedendaagse Orlando’s (allen tussen de acht en zeventig jaar oud) die in My political Biography hun verhalen vertellen. Op de grens tussen documentaire en fictie zijn het getuigenissen die op een bijzondere manier versmelten met passages uit Woolf’s Orlando.

Tickets zijn te koop bij Gigant, Nieuwstraat 377 in Apeldoorn of online via www.gigant.nl. Tickets met CJP: €6,– Telefonisch reserveren kan ook: 055-5216346