Entertainment

Oekraïense speelfilm on tour

Vrijkaartjes voor deze film winnen? Like en deel vóór 14 februari Butterfly Vision op de facebookpagina van Movies that Matter On Tour Apeldoorn en maak kans op één van de tien gratis filmtickets!

APELDOORN – Op dinsdag 14 februari presenteert de Apeldoornse werkgroep van Movies that Matter On Tour de Oekraïense speelfilm Butterfly Vision. De film kwam uit in februari 2022, vlak vóór Rusland Oekraïne binnenviel.

Drie maanden later werd de film geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival in Cannes. Tijdens de opening van het festival hield president Zelensky via videoverbinding een toespraak over het belang van cinema en haar kijk op de geschiedenis en de strijd tegen autoritaire en wrede regimes. De film start om 20.00 uur met een korte inleiding. Na afloop volgt een nabespreking in de zaal.

Steun aan Oekraïense filmmakers

Voor Butterfly Vision liet regisseur Maksym Nakonechnyi zich inspireren door de ervaringen van vrouwen die in de Oekraïense strijdkrachten vochten tegen de door Rusland gesteunde separatisten in de oostelijke Donbas-regio. Dit conflict begon al in 2014, ver voordat de internationale gemeenschap erkende dat er een oorlog gaande was. Butterfly Vision is de eerste speelfilm van Nakonechnyi die (net als veel andere kunstenaars) ook na de Russische inval op 24 februari 2022 in Kiev is gebleven om de gebeurtenissen in Oekraïne te documenteren. Met zijn film vraagt hij aandacht voor de nasleep van het toenemend seksueel geweld tegen gevangenen, als ook voor de complexiteit van een land in oorlog. Movies that Matter heeft voor februari juist deze film geselecteerd om de filmmakers te steunen. De Apeldoornse On Tour werkgroep werkt daar graag aan mee en verloot tien vrijkaartjes met een like & deel actie op de facebookpagina Movies that Matter On Tour Apeldoorn.

Butterfly Vision

De Oekraïense dronepiloot Lilia (bijnaam Butterfly) komt via een gevangenenruil vrij na twee maanden gevangenschap door pro-Russische separatisten in de Donbas regio. Haar bejubelde vrijlating wordt live op tv uitgezonden en op sociale media wordt ze een nationale held, maar al snel daalt de realiteit in. Haar overbezorgde moeder heeft geen idee hoe ze haar moet ondersteunen en haar man Tokha lukt het niet om opnieuw een band op te bouwen. Als blijkt dat Lilia zwanger is nadat ze in gevangenschap is verkracht, trekt ze zich ogenschijnlijk terug in zichzelf. Ondertussen raakt Tokha steeds sterker betrokken bij een extreemrechtse knokploeg die Roma-kampen aanvalt. Maar ook al lijkt Lilia stoïcijns en gedeprimeerd, ze is vastbesloten zichzelf te bevrijden van haar trauma en haar eigen keuzes te maken. Butterfly Vision is een actuele getuigenis van de vrouwen die vechten voor hun integriteit, hun vrijheid en hun toekomst. Met onder anderen de Oekraïense actrice Rita Burkovska die met haar vertolking van Lilia een indrukwekkende prestatie levert.

Tickets zijn te koop bij Gigant, Nieuwstraat 377 in Apeldoorn. Online bestellen via www.gigant.nl of aan de balie. Telefonisch reserveren kan ook: 055-5216346. Ticketprijs met CJP: € 5,-.

Vrijkaartjes voor deze film winnen? Like en deel vóór 14 februari Butterfly Vision op de facebookpagina van Movies that Matter On Tour Apeldoorn en maak kans op één van de tien gratis filmtickets!