Entertainment

Oekraïens volkslied klinkt in Grote Kerk

Het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) en het Apeldoorns gemengd koor OZON geven op zaterdag 12 november van 19.30 tot 22.00 uur (inclusief pauze) een gezamenlijk concert in de Grote Kerk, Loolaan 16. Ze spreken van een Vriendschapsconcert. “Want muziek verbindt mensen, dorpen, steden, landen en soms werelddelen.” In dat kader nodigen de koren voor het concert de in Apeldoorn verblijvende Oekraïense vluchtelingen uit.

Jimco Zijlstra is dirigent van het NCM.

“Zelfs onze programmering is daarop afgestemd. Wij nodigen iedere muziekliefhebber uit om dit concert bij te wonen. Niet alleen omdat we een mooi repertoire hebben uitgekozen, waar u bovendien blij van wordt en vaak de neiging krijgt om mee te zingen omdat u de muziek herkent, maar ook omdat uw aanwezigheid een uiting kan zijn van solidariteit en vriendschap”, vertellen Cees Peeters en Antoon Coster, die samen met Wally van Gils de organisatie vormen. Het NCM telt plusminus tachtig zangers, OZON ongeveer zestig. Een flink gezelschap dus in de kerk, met een zeer uiteenlopend repertoire. Waar beide koren zich in het bijzonder op verheugen, is het zingen van het Oekraïense volkslied. “Daarmee tonen we andermaal onze betrokkenheid bij de vluchtelingen. We hebben in de kerk die avond ook een tolk van de Gemeente Apeldoorn, om onze speciale gasten een warm welkom te geven.”

Het repertoire van beide koren voor 12 november voldoet aan drie belangrijke eigenschappen: de muziek is mooi, maakt blij en is herkenbaar – en daarmee toegankelijk. “Normaliter beslist de dirigent over het repertoire van een koor, maar dat hebben – in geval van het NCM – Jimco Zijlstra en – in geval van OZON – Ineke van Jaarsveld-Kevelam nu niet gedaan. Overigens willen wij hierbij wel benadrukken dat Jimco de grote kracht van ons koor is, al vanaf het prille begin.”

Ineke van Jaarsveld-Kevelam dirigeert het gemengd koor OZON.

Het programma in de Grote Kerk is in alle opzichten en in al zijn variëteit toegespitst op de centrale thema’s Vriendschap en Vrede. “Het wordt een niet voor de hand liggende ontmoeting met Elvis Presley, Wolfgang Amadeus Mozart en (een swingende bewerking van) Vera Lynn”, belooft de organisatie. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom in de kerk. Toegangskaarten zijn in de voorverkoop à 12,50 euro verkrijgbaar bij Nieuwsblad Stedendriehoek, Asselsestraat 140 en de vestigingen van Primera in Apeldoorn, alsook de koorleden van NCM en OZON, of via de organisatie: Cees Peeters (cpe@planet.nl) en Antoon Coster (a.h.n.coster@kpnplanet.nl). Zie voor meer informatie ook de websites ncmonline.nl en ozonkoor.nl