Entertainment

Nieuwe expositie Kunst in Zuid

APELDOORN – Tot en met 16 mei is, in de reeks Kunst in Zuid, een nieuwe expositie te bezichtigen in CODA dok Zuid, 1e Wormenseweg 460 in Apeldoorn. Het betreft werk van Drie X Keramiek en van een aantal cursisten van Margreet Heinen, docent Beeldend bij GIGANT.

Sandra Oldenburg, Trudi Heijmans en Stephanie Tyndall exposeren in dok Zuid voor één keer samen onder de naam Drie X Keramiek. Als linkshandige draait Sandra Oldenburg het werk rechtshandig op de draaischijf – een leuk weetje voor vakbroeders en haar cursisten. Het draaiproces, van een homp klei een gebruiksvorm maken, vindt ze het mooiste avontuur. Hoe zal ze de vorm laten verlopen: hoog en smal of juist laag en breed? Het bewaren en dus bakken van het werk interesseert haar minder. De laatste tijd is ze steeds meer glazuren aan het ontwikkelen, waardoor er ook meer werk de oven in mag.

Wie regelmatig een expositie in Apeldoorn bezoekt, zal het handgevormde werk van Trudi Heijmans herkennen: sterke vormen met zorgvuldig gekozen kleurvlakken. De oorsprong van deze vormen ligt bij zaden en zaaddozen. Voor Trudi is naast kleur ook de textuur heel belangrijk. De vele experimenten die ze hiervoor maakt, zijn in haar werk goed terug te zien.

Zachte kleuren hebben Stephanie Tyndalls voorkeur en misschien is dat ook wel de reden waarom haar gedraaide vormen vooral zacht van vorm zijn. Bij het maken van haar glazuren liggen de percentages toegevoegde kleurstoffen altijd laag. Het lijkt wel of haar werk uit kleur gedraaid is.

Model

Margreet Heinen is docent Beeldend bij GIGANT, geeft les bij de KWA in Schaarsbergen en verzorgt workshops tekenen en schilderen. Haar eigen werk bestaat uit het maken van tekeningen, schilderijen en objecten. In deze expositie is werk te zien van een aantal van haar cursisten bij GIGANT van afgelopen cursusseizoen. Deze groep werkt naar aanleiding van een model, waarbij de gelijkenis van het model nooit het belangrijkste is. De manier waarop het model verbeeld wordt, is de uitdaging. De materialen die daarbij gebruikt worden zijn onder andere houtskool, inkt, krijt en acrylverf.

Kunst in Zuid is tijdens reguliere openingstijden gratis te bezoeken. Kijk voor de openingstijden op www.coda-apeldoorn.nl/openingstijden.