Entertainment

Niets is wat het lijkt!

Lijkt hout op goud of zilver op karton? En kan een stuk speelgoed of gebruiksvoorwerp ook een sieraad zijn? Ons thuiswerkbureau, de keukenkast en toch-nog-even-bewaren-bak bieden een schat aan materialen voor een gloednieuwe ontwerpwedstrijd.

Na het succes van de challenge ‘quarantainesieraden maken in 2020’ nodigt CODA ook dit jaar online bezoekers uit om een sieraad te maken met spullen in en om het huis. In deze editie is de uitdaging een sieraad te ontwerpen dat niet helemaal is wat het lijkt door de manier waarop materialen of alledaagse objecten worden gebruikt. Er kan worden meegedaan in de leeftijdscategorieën tot en met 11 jaar, 12 tot en met 17 jaar en 18 jaar en ouder. De jury selecteert een winnaar uit elke categorie. Het publiek kiest vervolgens in een online stemronde een vierde winnaar uit 25 inzendingen die door de jury worden genomineerd. De vier winnende werken worden tentoongesteld in CODA Museum. Daarnaast krijgen alle winnaars een sieraad naar keuze uit de museumwinkel van CODA, een polaroidcamera of een e-reader. Ontwerpen inzenden kan tot en met maandag 24 mei op www.coda-apeldoorn.nl/challenge.

Inspiratie

De Museumvereniging organiseert elk jaar de Nationale Museumweek. Tot afgelopen zondag zetten musea een week lang alle collecties in de spotlights. Het Museumweekpronkstuk uit de CODA collectie is dit jaar Wellpappe (zie foto) van David Bielander. Deze armbanden uit 2015 doen op het eerste oog denken aan een ander materiaal dan waar ze van gemaakt zijn, namelijk gepatineerd zilver met een nietje van witgoud. Het werk Wellpappe is samen met verschillende sieraden uit de CODA collectie ter inspiratie te zien op www.coda-apeldoorn.nl/challenge. CODA daagt online bezoekers uit een sieraad te maken waarbij bijvoorbeeld de gebruikte materialen doen denken aan iets heel anders. Verpakkingen gebruiken om edelstenen mee te maken of punaises voor een prachtpatroon? Het kan allemaal! Of met gebruiksvoorwerpen die omgetoverd kunnen worden tot sieraad: van kapotte theekop tot schuurspons en van Playmobil tot puzzelstuk.