Entertainment

Muzikaal meesterwerk Messiah in Grote Kerk

APELDOORN – De Stichting Exploitatie Grote Kerk Apeldoorn is zo’n vijf jaar geleden in het leven geroepen om het monumentale bouwwerk aan de Loolaan rendabel te houden. “We willen de toekomst van het gebouw graag veiligstellen door – uiteraard buiten de zondagse kerkdiensten om – allerlei evenementen te organiseren”, vertelt stichtingsvoorzitter Arjen Sietsma.

Een van die evenementen is woensdag 11 december vanaf 19.30 uur een concert van uitermate hoge kwaliteit: de Nederlandse Händelvereniging en het Holland Symfonie Orkest brengen dan de Messiah van Händel naar de Grote Kerk. “We praten dan over een koor van honderd leden en enkele solisten van wereldformaat”, kan Sietsma bijna niet wachten. “Deze uitvoering vindt jaarlijks slechts op twee locaties plaats, waarvan één steevast in de Grote Kerk van Naarden. Het is dus heel bijzonder dat het gezelschap nu ook naar ons Rijksmonument komt.” In het decor van de majestueuze kerk klinkt, onder leiding van ‘maestro Jules’ van Hessen, dus het onsterfelijke werk van barokcomponist Georg Friedrich Händel (1685-1759). Hij schreef het in 1741 in slechts 24 dagen. Wie kent niet het juichende Hallelujah of de ontroerende aria He was despised?

Prominente solisten zijn woensdag 11 december de Belgische sopraan Hendrickje van Kerckhove en countertenor Dave ten Kate (foto links), die ook veel indruk maakte bij de uitvoeringen van Bachkoor Apeldoorn. In het hart van dirigent Jules van Hessen (foto rechts) neemt Händels Messiah een speciale plaats in. Verder zijn er prachtige bijdragen van tenor Pieter Gijsbertsen en bariton Raoul Steffani.

De Stichting Exploitatie Grote Kerk Apeldoorn bestaat, naast preses Sietsma, uit secretaris Henk van de Scheur, penningmeester Martin Luijt en de bestuursleden Hans Hoepel en Jacob van den Bos. De stichting is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Sietsma: “Dit betekent dat wij geen belasting hoeven te betalen over de ontvangen donaties. Het bedrag dat u schenkt, komt dus volledig ten goede aan onze stichting. Hierdoor kunnen wij het mogelijk maken om ook in de toekomst concerten, tentoonstellingen en andere evenementen te organiseren.”

Op heel korte termijn zijn dat al: Kerst met Trijntje Oosterhuis (zaterdag 14 december 20.30 uur), het Merry Christmas Concert (zondag 15 december 15.00 uur), een Kerstconcert met het Amsterdam Festival Orchestra (vrijdag 20 december 20.00 uur), een kerkdienst rond de Top 2000 (zondag 22 december 19.00 uur) en Classical Christmas met The Bach Choir & Orchestra onder leiding van Pieter Jan Leusink en met Jan Vayne (maandag 23 december 19.30 uur). Kijk voor meer informatie en/of tickets op: www.vriendenvandegrotekerk.nl.

Met de slogan Bekijk, Beluister, Beleef meer in de Grote Kerk Apeldoorn wil de stichting ook Zakelijk Apeldoorn aan zich gaan binden. In dat kader verzorgt men een gratis toegankelijke business-bijeenkomst op donderdag 19 maart 2020, met als speciale gast Jan Peter Balkenende (CDA), van 2002 tot en met 2010 minister-president van ons land. Maar daarover later meer, eerst hoopt de stichting op een volle kerk bij de Messiah. Kaartverkoop hiervoor geschiedt via Theater Orpheus: www.orpheus.nl