Entertainment

Muziekzomer Gelderland: 17 Dagen boordevol cultuur

Van vrijdag 30 juli tot en met zondag 15 augustus is het publiek weer welkom op de mooiste locaties in Gelderland, om te genieten van concerten en voorstellingen van het Nationaal Jeugdorkest (NJO), met muziek, theater, spektakel, dans, poëzie et cetera.

Getalenteerde musici, conservatoriumstudenten en talent dat aan het begin staat van een muzikale carrière, zorgen voor een inspirerende mix aan muzikale ervaringen voor een breed publiek. Zowel de voor-het-eerst-bezoeker als de diehard fan hebben volop keuze.

Ooit gestart als het zomerpodium voor het NJO, is de Muziekzomer Gelderland uitgegroeid tot een groot, zeventiendaags festival met zo’n tachtig voorstellingen, concerten en evenementen op bijzondere locaties in de hele provincie Gelderland. Het festival trekt een groeiend publiek uit zowel de omgeving als de Randstad en de rest van Nederland.

Young artist in residence van het festival dit jaar is saxofoniste Kika Sprangers (zie foto). Zij is te zien en horen in vier programma’s: het door haar ontwikkelde muziektheatrale Dochter voor sax en negen zangeressen, een muzikaal programma samen met het ADAM Strijkkwartet, een serie optredens met het Kika Sprangers Kwintet en als soliste met Jong Metropole.

Stichting Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON), de organisatie achter het festival, ziet erop toe dat het festival aanbod heeft voor zowel de doorgewinterde muziekliefhebber als voor relaxte levensgenieters en gezinnen die lekker buiten zijn willen combineren met luisteren naar muziek. De NJO Muziekzomer Gelderland biedt daarom kleinschalige concerten aan het water, muzikale wandeltochten, maar ook premières, voorstellingen voor de hele familie, kleine ensembles, grote orkesten en combinaties met andere kunstvormen zoals acrobatiek, dans en de schilderijen van Van Gogh. De voorstellingen vinden plaats op zo’n veertig locaties door de hele provincie Gelderland, variërend van parken, rauwe industriële locaties, particuliere tuinen en boekhandels tot kerken en musea.

Orpheus

Op vrijdag 30 juli trapt de NJO Muziekzomer af in Theater Orpheus in Apeldoorn met een voorproefje van diverse programma’s. Gedurende de ruime twee weken van het festival zijn, naast young artist in residence Kika Sprangers, ook het Nationaal Jeugdorkest (NJO), Jeugdorkest Nederland (JON) en Jong Metropole van de partij. Daarnaast staat er weer een reeks getalenteerde ensembles klaar om, samen met jonge makers uit andere disciplines (componisten, dansers, acteurs), de meest uiteenlopende werken ten gehore te brengen. De musici doen favoriete locaties aan zoals het voormalig zendstation in Radio Kootwijk, de Beekbergse Tuinen, Landgoed de Wildenborch in Vorden, het Kröller-Müller Museum, maar ook fantastische nieuwe plekken zoals de Melkfabriek in Arnhem, De Kaaij en Brebl in Nijmegen en Piano-atelier Theo Kobald en de Jachtlaankerk in Apeldoorn. Op diverse locaties kun je een hapje of drankje bij het concert nuttigen. Het festival eindigt groots met het symfonisch programma Naar een nieuwe wereld door het Nationaal Jeugdorkest in Theater Orpheus in Apeldoorn.

Informatie over en kaarten voor de NJO Muziekzomer Gelderland zijn te vinden op www.muziekzomer.nl/concertagenda.