Entertainment

Midzomernachtsdroom theatrale kleurexplosie met meer dan 35 performers

APELDOORN – De drie topgezelschappen van Oost-Nederland bundelen opnieuw hun krachten. Oostpool, Introdans en Phion, Orkest van Gelderland Overijssel brengen samen met Musis & Stadstheater Arnhem een groots en hallucinant theaterspektakel: Midzomernachtsdroom. De beroemde Shakespeareklassieker in een volledig nieuwe uitvoering is te zien in Theater Orpheus van vrijdag 6 tot en met zondag 8 mei.

De romantische komedie Midzomernachtsdroom speelt zich af in het Athene van 1600, waar het leven voornamelijk draait om productief zijn. Er geldt al 30 jaar een verbod op slapen in de stad. Op zoek naar vrijheid en intimiteit proberen vier jonge geliefden te ontsnappen aan deze door oudere generaties opgelegde regel en vluchten het bos in. Daar vallen zij voor de eerste keer in slaap. Omringd door mythische boswezens en een club toneelspelers, geven ze zich over aan de bedwelmende krachten van de verbeelding, het leven en de liefde. Bij Midzomernachtsdroom kan het publiek rekenen op meer dan 35 performers op het toneel: acteurs van Toneelgroep Oostpool, dansers van Introdans en musici van Phion. Samen brengen zij een actuele Shakespeare vol kleur, uitbundigheid en humor.

Magische klucht
Regisseur van de voorstelling is Daria Bukvić, sinds deze zomer artistiek directeur van Toneelgroep Oostpool in Arnhem. “Midzomernachtsdroom is een magische klucht die de tand des tijds dubbel en dwars doorstaat. En helemaal niets met het zogenaamde ‘onbereikbare’ van theaterkunsten van doen heeft. Het is een ongelooflijk mooie versmelting van humor en poëzie. Een sprookje, een fantasievertelling waarin muziek, dans en toneel in een soort orgie ergens in het bos samenkomen. Midzomernachtsdroom is één van mijn favoriete stukken van Shakespeare die voor deze gelegenheid – eind van de Covid-periode – op radicale wijze wordt bewerkt. Kleurrijk, groots ook; een orgastische explosie van alle disciplines. Aan zo’n feestje zijn we toe inmiddels, vind je niet?”

De regisseur is enthousiast over de samenwerking met Phion, Introdans en Musis Stadstheater Arnhem: “Het idee is om de twee jaar een gezamenlijke productie maken. Dat één van mijn eerste voorstellingen meteen een samenwerking betreft vind ik tof, juist omdat we er op dit moment samen zo’n feest van kunnen maken. Dit belooft waanzinnig te worden. We vormen een sterk team en ik durf de uitdaging om met zestig mensen aan een voorstelling te werken prima aan. Crux zijn de verschillende disciplines, de samensmelting van toneel, dans en muziek. Het stuk zal nergens statisch worden. Op deze manier zag je onze gezelschappen niet eerder. Dit is dé manier om te laten zien hoe uitzonderlijk groot het talent is in deze regio. Daar wordt ten onrechte nogal bescheiden over gedaan, terwijl we hier topgezelschappen hebben die prachtig werk maken. Toneelschrijfster Vera Morina maakte een bewerking van het stuk, een moderne vertaalslag van de klassieker. Cheeky, brutaal en doorspekt met maatschappelijke issues van nu. En vooral met veel humor.”

Verrijking
Ook Joris Nassenstein, manager artistieke zaken en programmering Phion, is dolblij met deze creatieve coöperatie: “Phion is buitengewoon gelukkig met deze formule: vanuit verschillende disciplines samen de vloer op. Dat levert het publiek, maar ook onszelf ongelooflijk veel op. Interessant is te ervaren hoe verschillend het maakproces voor acteurs, dansers en musici eigenlijk is. Vanaf de start samen optrekken zorgt ervoor dat je op een andere manier ‘open staat’, een productie als deze verrijkt ook de makers op een unieke manier.”

“Aan Midzomersnachtsdroom doen vijftien musici van Phion mee. Ik realiseer me dat ze uit hun comfortzone worden gehaald. Ze spelen straks zonder dirigent, doen alles uit het hoofd en staan gekostumeerd op het toneel. De veiligheid van de vertrouwde orkestopstelling valt weg, hier staan ze samen met de dansers en de acteurs in de scènes. Om dat goed te doen moeten ze sensitief zijn, zullen ze elkaar moeten opzoeken en contact moeten maken met het publiek. Voor mijn collega’s is het een mooie uitdaging om op zo’n manier, die voor de acteurs en dansers heel gewoon is, ‘exposed’ te worden.”

Organisch
Regina van Berkel, choreografe Introdans, kijkt ook vol verwachting uit naar de shows in Orpheus. “We denken erover het complete ensemble in te zetten bij Midzomernachtsdroom. Een productie als deze biedt daar ook volledig de ruimte voor. En het levert vast en zeker een fantastisch beeld op! Drie disciplines lopen organisch in elkaar over in dit sprookje, in deze theatrale belevenis. De route naar dat wat het publiek straks krijgt voorgeschoteld, leggen we samen met Phion en Oostpool af; samen bepalen we wat uiteindelijk het best werkt. Introdans is heel blij, de samenwerking verloopt flexibel, is open en inspirerend voor ons allemaal. Uitdagingen als deze passen bij me. Puzzelen, uitzoeken welke beweging en dansers een scène versterken; ik vind het heerlijk. Coproducties met musici maakte ik al eerder, voor het eerst werk ik nu ook samen met acteurs. Dat vind ik een geweldige uitdaging.”

Tenslotte: “Voor publiek is het een spannend stuk, als je bedenkt dat het getrakteerd wordt op meerdere kunstvormen in één verhaal. Oostpool, Phion en Introdans hebben alle drie fans. Fans die nieuwsgierig zijn, waarderen wat we doen. Nu komen er in hetzelfde stuk twee andere kunstvormen bij, versterken ze elkaar. Zo’n kennismaking levert een geweldige energie op!”

Zie voor aanvangstijden en kaartverkoop: www.orpheus.nl

Foto: Joris van Bennekom