Entertainment

Meer dan tweehonderd evenementen  

APELDOORN – Gemeente Apeldoorn maakt zich op voor een royaal evenementenprogramma dit jaar. Op de (voorlopige) jaarkalender staan nu al ruim tweehonderd evenementen.

Naast de jaarlijks terugkerende evenementen, zoals het Drakenbootfestival en Koningsdag, vinden dit jaar ook een aantal eenmalige grote evenementen plaats, waaronder de Internationale Global Dance Finals en het EK Beachvolleybal op het Marktplein.

De binnenstad biedt dit jaar ook weer een zeer gevarieerd programma: van Antiek- en Curiosamarkt en Prinsennacht tot Langste Platenmarkt op tweede pinksterdag. Ook zijn er dit jaar diverse kleinschalige initiatieven, waaronder een Lentebierfestival op het Caterplein en de eerste editie van Hop in de stad onder de nieuwe Markthal. Na het succes van vorig jaar, staat ook het Royal Light Festival weer op de agenda met een groter lichtkunstwerkprogramma.

Onderzoek naar tevredenheid bezoekers

In mei vinden er twee evenementen plaats in het Orderbos: tijdens het Hemelvaartweekend het Zeepkistenfestival en een paar weken later het Blue Light United Event (BLUE). Dat is een nieuw sportevenement, dat voortkomt uit de internationale World Police & Fire Games. Cultuurliefhebbers kunnen in augustus hun hart weer ophalen op het festival Theater op ’t Zand, waar muziek, dans, theater en kunst de hoofdrol spelen.

Het Openlucht Filmfestival viert in augustus de dertigste editie in Stadspark Berg & Bos. Luc Timmen, organisator Openlucht Filmfestival: “Door de bijzondere locatie en de opzet van ons filmfestival trekken we ieder jaar meer mensen. De laatste jaren doen wij onderzoek naar de behoeften en tevredenheid van onze bezoekers. Dat geeft inzicht wat wel/niet werkt en waar we de opzet van het festival moeten aanpassen. Uit de bezoekersenquêtes komt naar voren dat de bezoeker steeds meer beleving wil. En daar luisteren wij natuurlijk naar. Afgelopen jaar organiseerden we bijvoorbeeld een heuse Barbie-avond. De hele avond was letterlijk en figuurlijk roze gekleurd.”

Rondom de stad

Ook in de dorpen van Apeldoorn is er een breed palet van evenementen. In Beekbergen vindt in juli het Paardenspektakel plaats met de toppers uit de mensport. Voor 2025 heeft de organisatie het WK Tweespannen binnengehaald. In de zomermaanden zijn er diverse markten, waaronder de Loense Moandag, de Bijenmarkt in Uddel en de Veluwse Avondmarkt. Relatief nieuw is het Ugchels Festival. Naast muziek en kinderactiviteiten strijden dorpen en buurten tijdens het programma-onderdeel Highlighland Games om de titel.

Kijk voor een overzicht van alle evenementen (onder voorbehoud van wijzigingen en/of afgelastingen) op uitinapeldoorn.nl

Foto:

Het Openlucht Filmfestival, dat dit jaar voor de dertigste keer plaatsvindt in stadspark Berg & Bos, benadrukt het groene en royale karakter van Apeldoorn.