Entertainment

Klassiek en jazz in de mix

In het laatste concert van de vierdelige reeks CODA Classique laat Rembrandt Frerichs op donderdag 13 april klassiek en jazz samensmelten, zoals kunstenaar Lily van der Stokker kracht en kwetsbaarheid in haar werk verbindt. Na een rondleiding door de tentoonstelling met haar werk staan Pianoconcert no. 1 en 2. van Frerichs eigen hand op het programma. Het programma in CODA Museum, Vosselmanstraat 299, begint om 19.00 uur.

Als componist en solist daagt Rembrandt Frerichs de zes musici van ensemble De Staalmeesters uit om mee te gaan in zijn improvisaties. CODA Classique is een serie waarin de wisselwerking tussen kunst en kamermuziek centraal staat.

Toegankelijk en gelaagd tegelijk: dat is het punt waarop de muziek van componist/pianist Rembrandt Frerichs en het werk van kunstenaar Lily van der Stokker elkaar raken. Frerichs noemt zichzelf ‘een artistieke energiebron zonder uit-knop’. Hij beweegt zich graag op het snijvlak van jazz, klassiek en wereldmuziek en improviseert van nature. Lily van der Stokker, winnaar van de Wilhelminaring 2021, zegt over haar kunst: “Ik heb mezelf opgedragen werk te maken dat over geluk en vriendelijkheid gaat.” Tegelijk roemde de jury van de Wilhelminaring haar werk als ‘pure kracht in softe vermomming.’ Omringd door Van der Stokkers werk luistert het publiek naar Frerichs en het ensemble De Staalmeesters. Op het programma staan twee nieuwe pianoconcerten van de hand van Frerichs, die in 2022 ook op cd zijn verschenen. ‘Met flair en finesse komen jazz en klassiek samen in Rembrandt Frerichs’ pianoconcerten’, schreef de Volkskrant in april 2022 in een recensie.

Het ensemble De Staalmeesters wordt gevormd door Eva Stegeman en Pieter van Loenen (viool), Judith Wijzenbeek (altviool), Charles Watt (cello), Andrea Caruso (akoestische bas) en Vinsent Planjer (slagwerk), alle zes musici met een grote internationale reputatie.

Het programma begint om 19.00 uur met een rondleiding door de tentoonstelling ‘Ik ga naar bed’ van Lily van der Stokker. Om 19.30 uur is er koffie en thee, om 20.00 uur begint het concert (zonder pauze). Tickets zijn te koop via www.coda-apeldoorn.nl/muziek

Foto’s:

Rembrandt Frerichs met slagwerker Vinsent Planjer en (op de rug gezien) enkele andere Staalmeesters. Niet alle musici die op 13 april optreden staan op deze foto.

Elk concert begint met een rondleiding in een tentoonstelling in CODA Museum. Op 13 april is dat ‘Ik ga naar bed’, met werk van Lily van der Stokker (winnaar Wilhelminaring 2021). (Foto: CODA/Sushilla Kouwen)