Entertainment

Kirsten wil de jazz terug in Apeldoorn

Haar ogen stralen, terwijl ze ‘voor de foto’ de (alt)saxofoon aan haar lippen zet. Kirsten Schut (25) verzorgt als gastprogrammeur bij Theater Orpheus het congrestival All that jazz, op vrijdag 2 juli van 19.30 tot 22.30 uur in de Altioszaal.

“Het congrestival brengt de jazzmuziek tot leven onder jongeren tot en met 30 jaar in Apeldoorn en omgeving. Het verbindt muzikanten zoals jij, zodat jullie elkaar ook ná het congrestival kunnen inspireren en motiveren in het musiceren. Daarnaast leer je van masters, is er veel muziek en word je uitgedaagd om te improviseren op het podium. Jazz is en blijft een sociale muzieksoort!” vertelt Kirsten enthousiast. Zij zal die avond overigens zelf niet musiceren, uitsluitend organiseren. Wél op het muzikale podium staan Jan Terlouw (piano), Kasper Rietkerk (saxofoon), Leonie Tiemessen (zang), Django (drums) en Emile Fortanier (bas en contrabas). Lionel Kistemaker is de host van deze avond, samen met Kirsten dus.

Verbinden

Het eerste halfjaar van 2020 deed Kirsten haar afstudeerstage bij Orpheus en sinds juni vorig jaar mag ze zichzelf een sociale innovator noemen. “Ik wilde als gastprogrammeur graag iets organiseren waar ik zelf naartoe zou gaan als saxofoniste. Wel, ik denk dat ik in die opzet geslaagd ben. De avond van 2 juli staat in het teken van jazz, inclusief alle muziekgenres die van jazz afstammen: soul, funk, rock, blues… Masters gaan hun kennis hierover delen met het publiek en natuurlijk wordt er ook gemusiceerd, zelfs samen met het publiek! Het doel is om muzikanten tot en met 30 jaar in Apeldoorn en omgeving te verbinden. Op die manier streef ik ernaar dat er ook na het congrestival samen wordt gemusiceerd en dat jazz weer helemaal hip ‘n happening wordt!”

Gedrevenheid

Want dat is nodig, nu de jazz in Apeldoorn al flink wat jaartjes op z’n gat ligt. Het fameuze Jazz in the Woods-festival, dat een groots verleden kende, was in het laatste decennium allang geen vanzelfsprekendheid meer: de meest recente editie dateert alweer uit 2016. Maar Kirsten liet het daar niet bij zitten: “Ik speel zelf saxofoon vanaf mijn twaalfde jaar. Aanvankelijk heel fanatiek, met twee à drie uur repeteren per dag en een uitstekende leraar in Gigant, André Jansen. De laatste jaren speelde ik minder, ook omdat er zo weinig mensen van mijn leeftijd zijn om mee te musiceren. Het orkest waarin ik speelde, moest helaas stoppen door gebrek aan subsidie. Maar sinds een jaar is de gedrevenheid terug en met dit festival hoop ik jongeren weer te enthousiasmeren om ook voor de jazzmuziek te kiezen. Het is ook de perfecte improvisatiemuziek, want de musici reageren op elkaar.”

Vervolg

Het laagdrempelige All that jazz moet, wat Kirsten betreft, een vervolg krijgen. “Volgend jaar weer, hopelijk dan coronavrij. Voor deze editie kunnen we helaas niet het aantal gasten ontvangen dat we hadden gehoopt, maar in elk geval kan het nu dóórgaan. Het congrestival was immers eigenlijk al gepland in maart, maar ja, corona. Ik praat de avond van 2 juli aan elkaar en de muziek doet hopelijk de rest voor een geslaagd festival.”

Er zijn overigens nog kaartjes à 7,50 euro verkrijgbaar voor All that jazz in Orpheus. Zie daarvoor de website www.orpheus.nl. En nogmaals: de doelgroep betreft jongeren tot en met 30 jaar.