Entertainment

Kerstconcert door het Ukraine Liberation Orchestra

EPE – Het Ukraine Liberation Orchestra (ULO) en hun dirigent Jeroen Weierink nodigen het publiek uit voor een concert dat ze eigenlijk niet willen spelen. Het vindt donderdag 14 december plaats in de Grote Kerk van Epe, in de serie Klassiek in de Kerk van Cultureel Platform Epe.

Al ruim anderhalf jaar spelen zij overal in Nederland concerten die de verschrikkelijke situatie in Oekraïne ten grondslag hebben. Een paar weken na het uitbreken van deze vreselijke oorlog heeft de Deventer Schouwburg in samenwerking met de gemeente een opvang ingericht voor professionele musici met een klassieke achtergrond.

Vanaf het begin hiervan is Jeroen Weierink hierbij betrokken. In korte tijd meldden zich strijkers, zangers, pianisten, blazers, met de hoop hun professie op één of andere manier gestalte te kunnen blijven geven. Met deze musici is getracht hen in een grote of kleine bezetting, met koor of orkest alleen, de helende werking van muziek te laten ervaren. Muziek verbindt en de taal van muziek is universeel. Dat muziek veel emoties losmaakt ervaren ze elke avond.

Gebed voor Oekraïne

Ze beginnen elk concert met het ‘gebed voor Oekraïne’ en spreken hiermee de hoop uit dat deze concerten heel snel tot het verleden gaan behoren. “Dan zal ook de opbouw van het land beginnen. Veel is kapot gemaakt. Het menselijke leed is niet te beschrijven. Het is daarom heel belangrijk om troost te vinden. Muziek helpt daarbij. Dit wordt een prachtig concert!”

Na een wat ernstig begin wordt het snel een positieve avond met hoop voor de toekomst. Muziek in kerstsfeer, met een klein voorproefje van het nieuwe jaar. Vrolijke melodieën van Strauss en Lehar, maar ook Zigeunerklanken van Johannes Brahms zijn onderdeel van dit  programma. Een warm bad in de donkere dagen voor Kerstmis.

Het concert begint om 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt €22,50, jeugd betaalt €7,-. Informatie en online kaarten via www.cultureelplatformepe.nl. Losse kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV Epe.