Entertainment

In de ban van de ringwinnaar

Foto: Janneke Veldman

CODA Museum toont vanaf deze week werk van Tirzo Martha, winnaar van de Wilhelminaring 2019, in de tentoonstelling ‘Het huis dat nooit af is’. De expositie in het museum aan Vosselmanstraat 299 duurt tot 6 december.

Tirzo Martha (Curaçao, 1965) won in 2019 de Wilhelminaring, de tweejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers. Deze prijs bestaat uit een speciaal ontworpen ring, een tentoonstelling in CODA Museum, een opdracht voor een beeldhouwwerk in het Sprengenpark in Apeldoorn en een gedicht bij dat beeldhouwwerk. De jury van de Wilhelminaring koos unaniem voor Martha, die zich door zijn overrompelende kleur- en vormrijke eigenzinnigheid onderscheidde van andere kunstenaars.

De tentoonstelling ‘Het huis dat nooit af is’ toont bijzondere installaties uit de gelijknamige serie, waaraan Martha de afgelopen twee jaar heeft gewerkt. Met titels als The thin line between a dream and foolishness, De redenering van de resten, Nepotisme en Stilleven van het landschap van Curaçao met ezel en antenne zijn deze te omschrijven als verrassend en soms cryptisch; ook lijkt er op het eerste gezicht onderling weinig samenhang te zijn. Daarnaast lijken ze soms op een objectieve omschrijving of een nuchtere constatering, terwijl ze in een enkel geval ook verwijzen naar zijn geboorte-eiland Curaçao of zweven ze in een niemandsland ergens tussen droom, werkelijkheid en fantasie.

De voorwerpen die hij voor zijn installaties gebruikt, komen veelal uit de bouwwereld zoals betonblokken, golfplaten, hout, speciekuipen en wapeningskorven. Daarnaast keren ook enkele van zijn meest geliefde objecten terug: autobanden, conservenblikken, emmers, kooien, lampen, spanbanden, stoelen en toiletpotten. Samen vormen ze monumentale constellaties die de bezoeker uitnodigen om nader toe te treden en om te reflecteren. Het is aan iedere beschouwer om het huis dat nog niet af is te betreden en al dan niet te voltooien tot een eigen thuis.

Bij deze tentoonstelling is een educatief programma voor het primair onderwijs samengesteld, dat zowel online als op ook op afspraak bij CODA aangeboden wordt. Ook de reguliere bezoeker wordt uitgedaagd om na te denken over de werken van Martha en zelf aan de slag te gaan.

Veelzijdig kunstenaar

Tirzo Martha is een veelzijdig kunstenaar. Behalve installaties maakt hij sculpturen en video’s en treedt hij regelmatig op als performancekunstenaar. Martha is een scherp commentator die niet aan de zijlijn blijft staan, maar zich als kunstenaar actief inzet in zowel Curaçao als in Nederland. Het lukt hem zijn maatschappelijke betrokkenheid en zijn artistieke eigenheid zo samen te brengen, dat zijn werken zonder hun aanleiding of oorsprong te verliezen een universele zeggingskracht krijgen.

In zijn oeuvre is Curaçao van groot belang: “Het is mijn referentie, het is mijn grote liefde, het is de plek waar ik naar streef om iets heel erg moois en bijzonders van te maken.” Het is bovendien de plek waarnaar hij terugkeert na zijn studie in Nederland. In 2006 richtte Martha op Curaçao, samen met kunstenaar David Bade, het Instituto Buena Bista (IBB) op, een plek voor hedendaagse kunst en een vooropleidingstraject voor lokaal jong talent. Voor meer informatie, zie de website www.coda-apeldoorn.nl/tirzomartha.