Entertainment

Het Griftdal in koffie en beekwater

Foto: Adriaan Holsappel

Ook voor Adriaan Holsappel (1975) liep het kunst- en culturele jaar heel anders. Wegens Covid-19 zijn een aantal kunstmanifestaties – onder andere de IJsselbiënnale, Kunst om Dalfsen en Apeldoorn Fotostad waar Holsappel zou gaan exposeren – uitgesteld naar het voorjaar van 2021. Toch begon het te kriebelen en restaurant Statie, in het station van Apeldoorn gevestigd, benaderde Adriaan precies op tijd voor een expositie in dit najaar.

Tijdens zijn schooljaren in de jaren 90 had Holsappel les in analoge fotografie en na een aantal jaren heeft Adriaan analoge fotografie weer opnieuw opgepakt. Hij is geïnspireerd geraakt door fotografen die hun werk op bijzondere manieren ontwikkelen. In deze coronatijd is Holsappel zich alternatieve ontwikkelprocessen eigen aan het maken. Ditmaal heeft hij een Konica C41-film die over de datum was en een fomapan 120 zwart-witfilm ontwikkeld in koffie en beekwater uit De Grift. Met deze verschillende filmtypes heeft Adriaan onder andere studies gemaakt van flora en landschappen rond De Grift. Het geheel is in eigen beheer geprint op ets katoen fine-art papier.

De expositie loopt tot 31 december op de bovenverdieping van het station (geen lift aanwezig) en is tijdens openingstijden van Statie te bezichtigen, maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 20.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 tot 20.00 uur. In mei volgend jaar, tijdens Apeldoorn Fotostad, hangt het project dat al bij Holsappel op de plank ligt – Second Nature – op deze mooie plek. Voor meer informatie, zie de website www.adriaanholsappel.nl