Entertainment

Haps dorp decor voor horrorfilm rond Witte Wieven

APELDOORN – We hebben een filmtip voor u. En niet zomaar een film. Het is de film Witte Wieven, gedeeltelijk opgenomen in Apeldoorn, in het ijzertijddorp Haps temidden van de bossen van Berg en Bos. Op zaterdag 16 maart wordt Witte Wieven uitgezonden door de NPO. Het is een midlength feature film van 60 minuten. Nieuwsblad Stedendriehoek sprak opnieuw, net als een jaar geleden, met uitvoerend producent Jennifer Eikelenboom over deze bijzondere, authentieke film waarvoor Haps het decor vormde.

Witte Wieven

Witte Wieven, wat zijn dat? Wie de woorden invoert als zoekterm op internet vindt meerdere betekenissen. Soms worden nevels, mistflarden in de vroege ochtend in Drentse bossen aangeduid met deze term. Ze lijken iets te verhullen, maar wat… Dat brengt ons bij een andere betekenis van witte wieven: een bepaald soort wezens. Van oudsher is er bij mensen het (bij)geloof dat bossen bevolkt worden door mythische wezens. Zo ook in deze film, waarin hoofdrolspeelster Frieda, die woont in een middeleeuwse christelijke commune gelegen vlakbij het Bos der Dwalingen, centraal staat.

Jennifer zegt over de schepping van de witte wieven, de ondoorgrondelijke wezens: “Onze schrijver Marc Nollkaemper is samen met Didier Konings, de regisseur, gedoken in alle verhalen over de witte wieven. En eigenlijk kwamen er zoveel verschillende elementen, zoveel soorten witte wieven voor, dat we onze eigen wieven hebben geschapen op basis van alle verhalen die bestaan. Onze witte wieven zijn zowel goedaardig als kwaadaardig. De mensen die geen puur hart hebben komen in de problemen: de wieven veranderen ze in gruwelijke dingen. Maar mensen met een goed hart, zoals Frieda die zo graag een kind wil en daar alles voor over heeft, helpen ze juist.”

Een vloek of een zegen

Frieda ontdekt dat wat voor de één een vloek is, voor de andere een zegen kan zijn. In de tijd waarin ze leeft, zo rond het jaar 1000, was er veel bijgeloof in Europa. Dat geldt ook voor de dorpelingen die haar omringen. Jennifer: “In de ogen van de dorpelingen is alles wat in dat bos gebeurt hekserij en staat zo ver af van hun geloof, dat ze dat proberen uit te bannen. En juist Frieda wordt daar toe aangetrokken.”

Wat maakte het Haps dorp zo geschikt voor deze film?

“We waren op zoek naar een mooi middeleeuws dorp waarin eigenlijk alles wat we zochten voor onze film al aanwezig was. Dat was verdomde lastig, voordat we het Haps dorp tegenkwamen. We wilden heel graag een oud middeleeuws dorp, met meerdere huisjes die we konden gebruiken voor onze film en het liefste hadden we ook dat het in het bos lag en dat had Haps allemaal. De production designers hadden hierdoor een prachtig canvas liggen waaraan ze elementen konden toevoegen.” Ook de taal waarin de film gesproken is, voegt het nodige toe. Er wordt namelijk Oudnedersaksisch gesproken naar de wens van regisseur Didier Konings. Taalcoach Arjan Sterken, verbonden aan de Radboud Universiteit, heeft het hele script vertaald en de acteurs ondersteund bij de juiste uitspraak op de set.

Na de opnames

Toen de opnames in maart 2023 er op zaten, begon het echte maakproces. Jennifer vertelt dat het team hier maandenlang mee bezig is geweest. “We zijn met de film de montage ingegaan. Eerst leg je de lange lijnen van de film neer en dan ga je op scène-niveau kijken. Werkt dit, werkt dit niet? Enkele zaken zijn gesneuveld in dat proces. En op een zeker moment was de film gelockt, zo noemen wij dat. Toen konden weer andere mensen aan het werk. De muzikant, de composer. Iemand die de film gaat graden, er mooie kleuring aan geeft. Er werd sound design toegevoegd. Ook is de film gescreend: volgen de mensen, onze kijkers, het verhaal dat we willen vertellen? Al deze dingen hebben ons meer dan een half jaar bezig gehouden.”

En toen was daar in januari 2024 de feestelijke première in Rotterdam. Met een lach en een traan, want het was ook jammer dat het voorbij was, vertelt Jennifer. “Ja, dat was een beetje dubbel, aangezien we een soort van familie van elkaar zijn geworden. De première was heel feestelijk: iedereen was er. We hebben het op deze manier heel mooi kunnen afsluiten met elkaar. En ik denk dat heel veel mensen die elkaar hebben leren kennen ook weer in volgende projecten met elkaar gaan samenwerken.” Ook voor Jennifer zelf lonkt alweer het volgende filmproject: een film over demonen die vastzitten in onze wereld. En wat Haps betreft: dat is vanaf deze maand, na het dorpsonderhoud in de winterperiode, weer de plek waar schoolkinderen in een driedaagse leren wat leven in de ijzertijd inhield. Laten we hopen dat de Witte Wieven hen met rust laten…

De film Witte Wieven wordt op zaterdag 16 maart om 22.00 uur uitgezonden door de NPO.