Entertainment

Gevestigde jazzhelden en aanstormend talent op festival Generations

APELDOORN – Op zaterdag 16 september vanaf 15.30 uur vindt de vijfde editie van het swingende Jazzfestival Generations plaats in Theater Orpheus. De schouwburg laat iedereen weer genieten van heerlijke livemuziek, pure jazz met uitstapjes naar funk, soul en pop.

Mirjam Barendregt, programmeur van het festival en directeur van Orpheus: “Ik ben ontzettend trots dat we dit festival nu al voor de vijfde keer organiseren en hiermee zowel nationale als internationale muzikanten een geweldig podium bieden. Op ons festival vind je gevestigde jazzhelden, maar ook aanstormend talent en muzikanten met regionale roots.”

JAÏNDA

JAÏNDA treedt met band & brass op in Orpheus. Insiders en eerdere bezoekers van Generations weten het al: deze zangeres is misschien wel de échte beste zangeres van Nederland. In ieder geval is de 20-jarige JAÏNDA een zeldzaam supertalent met een onweerstaanbare, flexibele stem. Verwacht een mix van jazz, soul en hiphop. Stilzitten is onmogelijk.

Koosje

Zangeres Koosje komt met haar zeskoppige band naar Apeldoorn. Op haar eerste album zingt ze over grote thema’s uit haar leven, zoals liefde, angst, gemis, zelfreflectie en dankbaarheid. Haar eerste single Magnolia is inmiddels uit en daar wist ze niemand minder dan Ruben Hein voor te strikken.

Half Easy Trio

Het Half Easy Trio was al eerder te bewonderen op Generations. Ze keren op deze vijfde editie terug met hun tweede album ‘1 Step Back, 2 Steps Forward’. Hiervoor nemen ze een geweldige gast mee: de Oekraïense zangeres Tamara Lukasheva.

Gerlo Hesselink

Apeldoorner Gerlo Hesselink komt met zijn kwartet en speciale gast Florieke de Geus naar Generations. Zij zorgen voor verfijnde, eigentijdse jazz met lyrische trekken. Een energieke band van internationaal niveau mét Apeldoornse roots! Gerlo speelt op de sax, Dirk Balthaus bespeelt de piano, Johan Plomp de bas en Joost Kesselaar de drums. De nieuwe cd van het Gerlo Hesselink Quartet is een tribute voor de vijf jaar geleden overleden zoon Jan Hesselink geworden.

Liquid Spirits

De band Liquid Spirits zorgt er met hun opzwepende live act voor dat het dak er af gaat in Orpheus! Ze staat bekend om hun genrediversiteit; waar het ene nummer funky soul is met meerstemmige zang, leunt het andere nummer meer richting hiphop.

Maite Hontelé

Maite Hontelé, trompettist/bandleider én meervoudig Grammy Award-genomineerde, is de nieuwe artistiek leider van het NJJO Orkest. Dit Jong Oranje van de jazz komt naar Orpheus om de mambo te laten horen.

Trico

Trico is een wereldmuziekensemble uit Nederland dat verschillende stijlen muziek van over de hele wereld in hun composities probeert te vangen. Het resultaat is een organische mix van Arabische en flamenco-muziek, met invloeden uit de Latin en moderne jazz. Trico heeft een line-up die uniek is voor het Nederlandse muzieklandschap en een exotische sound vol melancholie en energie.

SPQTRM

SPQTRM is een zevenkoppige band uit Apeldoorn met een voorliefde voor jazzgerelateerde popmuziek uit de jaren 70 en 80. De band bestaat uit muzikanten die een rijke podiumervaring hebben opgebouwd in bands als Yours, Spinrock, Free & Easy, Vanilla Grits, Feverdog en Flavium. SPQTRM speelt stukken van onder anderen Steely Dan, Boz Scaggs, Gino Vannelli en CPR. Heerlijke grooves, mooie melodielijnen, prachtige samenzang en een lekker rauw randje geven de band een herkenbare, eigen sound.

Sanne Sanne

Sanne Huijbregts, zangeres en componiste, toonde al op jonge leeftijd grote belangstelling voor muziek. Met zingen als basis kreeg ze als 6-jarige haar eerste pianolessen en leerde ze kleine composities schrijven, waarmee ze beide instrumenten combineerde en de basis legde voor een muzikale opvoeding

Loek van den Berg Quintet

Dit vijftal neemt je mee op reis, en houdt je op het puntje van je stoel met hun verhalende composities.

Jasper Blom Big Band

Jasper Blom geldt als een van de belangrijkste tenor- en sopraansaxofonisten uit de Nederlandse jazzscene en streeft als componist naar een synthese van jazz, pop, klassieke en geïmproviseerde muziek. Blom won twee keer de European Jazz Competition en is winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2019.

Big Band Apeldoorn

Een thuisoptreden voor de band die in Apeldoorn bekend is van optredens bij Gigant, bij de Open Monumentendagen, de muziektent in het Oranjepark, Orpheus en De Babbel. Dit keer een repertoire met jazznummers van Ella Fitzgerald en Frank Sinatra, gezongen door Linda Kailola en Eric Lijbers. De band staat onder leiding van Arjan Stam.

Antares Flare

Antares Flare is een band van zes getalenteerde muzikanten uit Nederland, Malta, Slovenië en Italië.

Tickets

Ben je er dit jaar weer bij, tijdens de vijfde editie van Generations? Bestel nu je tickets via orpheus.nl/generations. Ticketprijzen: regulier (tot en met 15 september) €35,-, aan de deur (zaterdag 16 september) €39,50.

Jasper Blom Big Band speelt Ellington

Benieuwd naar hoe zeven jazzmuzikanten en een Harmonizer-effectapparaat het iconische bigband-geluid van Duke Ellington nabootsen? Wij ook! Saxofonist en Boy Edgar-prijswinnaar Jasper Blom gaat de bijzondere uitdaging aan om live met een Eventide H9000R (een van ’s werelds meest geavanceerde harmonizers) en zes opkomende muzikanten zijn favoriete Ellington-composities in volle glorie te kunnen spelen; de Jasper Blom Big Band is geboren.

Het sextet bestaat uit de meest getalenteerde jonge Nederlandse jazzmusici van het moment: Ian Cleaver op trompet, Gideon Tazelaar op tenorsax, Maarten Combrink op trombone, Timothy Banchet op piano, Cas Jiskoot op bas en Tim Hennekes op drums.

Jasper, waarom zouden mensen een kaartje moeten kopen voor Generations?

“Omdat ze dan met eigen ogen kunnen zien hoe geweldig het is om een jazzconcert live bij te wonen en te zien hoe spontane improvisatie en creativiteit op het podium gevierd kan worden. Ik vind het festival Generations een fantastisch initiatief. Hoe mooi is het om verschillende generaties met elkaar muziek te zien maken op een hoog niveau.”

Welke artiest/band zou jij tippen en waarom?

“Ik ben een fan van alle musici uit de band Liquid Spirits en ik vind hun muziek ook heel erg goed. Het verbaast me dat ze niet beroemder zijn!”