Entertainment

Gelegenheidstheatergezelschap HouVast schrijft theaterstuk over virussen

In 2021 is het twintig jaar geleden dat de koeienziekte Mond en Klauwzeer (MKZ) in Oene en omgeving uitbrak. De gevolgen waren, vanwege overheidsmaatregelen, verschrikkelijk voor dier en mens. Gelegenheidstheatergezelschap HouVast heeft ter nagedachtenis hiervan een theaterstuk geschreven: Als dit alles voorbij is…

Het verhaal gaat niet alleen over MKZ, maar ook over recente virusuitbraken. Wat heeft MKZ met corona te maken? Wat staat ons nog te wachten? En misschien belangrijker, hoe gaan we ermee om? Welke verantwoordelijkheden en keuzes heb je? Het stuk is aangepast aan de huidige coronamaatregelen en kan, zodra de maatregelen het toelaten, bekeken worden in kleine kring in huiskamers, buurthuizen, scholen en bedrijfskantines. Het is een theaterstuk waarin de verschillende aspecten van het verdriet en onmacht omtrent recente virusuitbraken naast elkaar worden gelegd.

Reeds in 2017 kwamen de initiatiefnemers bij elkaar om over een herdenking van de MKZ-gebeurtenissen in hun dorp Oene na te denken. Dat was geen eenvoudige taak. Na vele gesprekken met nauw betrokkenen was het plan rond en kon de financieringsronde beginnen. Toen brak corona uit. Wat in het theaterstuk gebeurde, werd door de werkelijkheid van corona ingehaald. Niet voor één gat te vangen hebben de organisatoren de plannen van tafel geveegd en zijn opnieuw begonnen.

Gekozen is voor een stuk met een kleine bezetting, dat flexibel inzetbaar is en zeer geschikt om voor kleine gezelschappen te spelen; knus en intiem, want de gevoelens waar in dit stuk naar verwezen worden verdienen een intieme en veilige plek om genoemd te worden. Theatergezelschap HouVast reist met drie spelers/muzikanten en de regisseur rond om hun verhaal te vertellen. Wie hun een podium wil geven, kan contact opnemen met Gerard Hendrix (06-25383075) of Margaret van de Wetering (06-20702324).