Entertainment

Gelderse theaters stimuleren lokaal talent

APELDOORN – De regio Gelderse Stedendriehoek heeft een groot aantal amateurcultuurbeoefenaars. Cultuur beoefenen verbindt mensen en geeft ze zin en vreugde. De drie podia in de Gelderse Stedendriehoek slaan de handen om die reden ineen om talent uit de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen een podium te bieden. Vanaf 1 september 2023 presenteren zij Open Podium: voor regionaal talent.

Mirjam Barendregt, directeur Orpheus, en Mirjam Radstake, directeur Schouwburg Lochem en Hanzehof Zutphen hebben met hun podia veel contact met de grotere amateurtoneelgezelschappen, koren en orkesten uit hun werkgebied, maar juist de niet georganiseerde cultuurbeoefenaars missen een podium. Met dit gezamenlijke initiatief zorgen ze ervoor dat iedereen, de singer-songwriter, dichter, rapper, cabaretier, maar ook alle bandjes en kleine ensembles de mogelijkheid hebben om voor publiek te spelen. Barendregt: “Op deze manier moedigen we niet alleen lokaal talent aan meer zichtbaar te worden. We hopen daarnaast dat het publiek stimuleert om ook zelf toneel te gaan spelen, te gaan dichten, muziek te gaan maken.” Door geen entree te heffen, maken de theaters deze optredens heel toegankelijk, ook voor mensen met een kleine beurs en zij die regulier niet in het theater komen. Radstake: “Hiermee zorgen we voor zowel de cultuurbeoefenaars als het publiek in de Gelderse Stedendriehoek voor inclusievere podia en een diverser cultuuraanbod.”

Tijdens in totaal 36 avonden en middagen, verspreid over de drie theaters, krijgen steeds drie amateuracts 30 minuten het podium. Bands, kamermuziekensembles, cabarettalent, spoken word artiesten of ander talent, iedereen is welkom. Op zaterdag 10 juni om 12.00 uur vindt een informatiemiddag voor geïnteresseerden plaats in Orpheus in Apeldoorn. Heel toepasselijk op de dag van de Culturele Pleinmarkt, een tweedaags evenement dat cultuurbeoefening in Apeldoorn stimuleert. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via het formulier op www.hanzehof.nl/nl/nieuws/openpodium/. Meer informatie inwinnen kan via een mail aan marij.wools@orpheus.nl.