Entertainment
Op dinsdagavond 13 mei vertoont Movies that Matter on tour Apeldoorn, in samenwerking met Gigant, de film Flophouse America. Het is alweer de laatste film van een indrukwekkend seizoen.
De 12-jarige Mikal werd geboren en opgevoed in een hotelkamer die hij deelt met zijn ouders, die worstelen met verslaving. Gedreven door liefde en de wens voor een beter
leven, is Mikals grootste verlangen dat zijn moeder stopt met drinken. Maar wat is er
werkelijk nodig om iemand te laten veranderen?
Over de film
Door de ernstige woningcrisis in de Verenigde Staten zijn veel gezinnen gedwongen te wonen in vervallen, goedkope hotels, die bekend staan als Flophouse-hotels. Regisseur Monica Strømdahl heeft jaren besteed aan het documenteren van deze realiteit, waarbij ze de
worstelingen en veerkracht vastlegt van de mensen die deze tijdelijke onderkomens als thuis
beschouwen. Vier jaar geleden ontmoette ze Mikal, een van de vele kinderen die opgroeien
onder deze precaire omstandigheden. Door zijn verhaal te delen, hoopt Mikal een verborgen
crisis aan het licht te brengen en anderen in vergelijkbare situaties te helpen.
De aangrijpende documentaire Flophouse America volgt Mikal terwijl hij een jeugd doormaakt die gekenmerkt wordt door armoede, verslaving en instabiliteit. Mikal is slim en welbespraakt, maar de worstelingen van zijn ouders verhinderen hen om hem de stabiliteit te geven die hij nodig heeft. Door Mikals perspectief schildert de film een intiem portret van veerkracht, hoop en de harde realiteit van het leven aan de rand van de samenleving.
Strømdahl kiest ervoor zich als regisseur terughoudend op te stellen. Ze observeert, grijpt
niet in, en laat de scènes zich vanzelf ontvouwen. Dit zorgt ervoor dat de film eerlijk aanvoelt: rauw, maar nooit sensatiegericht.
Volgens een recensie ‘maakt de eenvoud van de uitvoering, en de afstand die de regisseur houdt, de emoties ongefilterd en krachtig voelbaar’.
Kern
De relatie tussen Mikal en zijn moeder vormt de kern van het verhaal. Vader Jason
lijkt vooral een machteloze bemiddelaar tussen de twee. De dialogen tussen moeder en zoon zijn vaak pijnlijk eerlijk, en soms hartverscheurend. Wanneer Mikal zijn ouders smeekt om te stoppen met drinken – ‘omdat ik mijn verstand verlies’ – gebruikt hij woorden die eigenlijk te volwassen zijn voor iemand van zijn leeftijd. De camera registreert zijn wanhoop zonder te forceren, en toont hoe verslaving niet alleen de ouders raakt, maar ook het kind dat gevangen zit in een situatie waaruit hij nog niet kan ontsnappen.
Pas nadat Mikal 18 jaar werd en zijn expliciete toestemming gaf werd de documentaire uitgebracht.
Flophouse America is dinsdagavond 13 mei te zien in Gigant. De filmavond begint om 20.00 uur met een korte inleiding en zal muzikaal omlijst worden door René van Commenée en Lex Kemper. Tickets zijn te koop bij Gigant, Nieuwstraat 377 in Apeldoorn of online via www.gigant.nl. De ticketprijs voor jongeren van 14 tot en met 21 jaar is €10,-, Film & Pizza van de Pizzabakkers is €19,50. Telefonisch reserveren kan via het telefoonnummer 055-5216346.