Entertainment

Feestje in het Cultuurkwartier

APELDOORN – CODA bestaat dit jaar twintig jaar en dat wordt gevierd met de buren in het Apeldoorns Cultuurkwartier. “En natuurlijk met jou! Op zaterdag 19 november geniet je van een avondvullend programma met optredens van MEROL, Bas Kosters, Tom Hofland & Pascal van Hulst en Timo Hoogland. Wil je erbij zijn? Dat kan, maar vergeet niet je ticket (€10,-) te boeken! Ben er snel bij, want het aantal tickets is beperkt!”

CODA realiseerde in samenwerking met ACEC en GIGANT een spetterend programma. In CODA luister je vanaf 22.30 uur naar het optreden van MEROL. MEROL (1991) is de artiestennaam van de Nederlandse zangeres en songwriter Merel Baldé. Na haar doorbraak in 2018 met de single Lekker Met De Meiden ging ze als een speer. Ze verkocht in 2019 razendsnel vier keer Paradiso uit. Daarna volgde een uitverkochte clubtour door Nederland en België. Aan het eind van dat jaar won ze de 3voor12/3FM Song van het Jaar Award.

Nachtkwartier in het Apeldoorns Cultuurkwartier

Bas Kosters.

Avondvullend programma in ACEC, GIGANT en jubilerend CODA
CODA bestaat dit jaar twintig jaar en dat wordt gevierd met de buren in het Apeldoorns Cultuurkwartier. “En natuurlijk met jou! Op zaterdag 19 november geniet je van een avondvullend programma met optredens van MEROL, Bas Kosters, Tom Hofland & Pascal van Hulst en Timo Hoogland. Wil je erbij zijn? Dat kan, maar vergeet niet je ticket (€10,-) te boeken! Ben er snel bij, want het aantal tickets is beperkt!”

MEROL.

CODA realiseerde in samenwerking met ACEC en GIGANT een spetterend programma. In CODA luister je vanaf 22.30 uur naar het optreden van MEROL. MEROL (1991) is de artiestennaam van de Nederlandse zangeres en songwriter Merel Baldé. Na haar doorbraak in 2018 met de single Lekker Met De Meiden ging ze als een speer. Ze verkocht in 2019 razendsnel vier keer Paradiso uit. Daarna volgde een uitverkochte clubtour door Nederland en België. Aan het eind van dat jaar won ze de 3voor12/3FM Song van het Jaar Award. Haar debuutalbum Troostprijs verscheen in april van dit jaar; een frisse, eigenzinnige popplaat met muziek die troost. Tegelijkertijd is Troostprijs een ode aan alle laatbloeiers en buitenbeentjes. “Trek je niets aan van de verwachtingen van anderen en leg je eigen lat. Geef mij die Troostprijs maar”, aldus MEROL.

Wonderschone frivoliteit
Beeldend kunstenaar en ontwerper Bas Kosters creëert stralende werelden met innemende figuren die onze wereld kleuren en zijn maatschappelijke betrokkenheid tonen. CODA nodigde hem uit om een selectie te maken uit de collectie sieraden van CODA. Zijn keus is van 13 november 2022 tot en met 12 maart 2023 te zien in de tentoonstelling ‘Van een wonderschone frivoliteit’. In aansluiting op de tentoonstelling showt hij tijdens Nachtkwartier de live-performance My Paper Crown Tableau. Ook maakt hij de prijswinnaars bekend van de Combining Clothes Challenge en zijn er, geïnspireerd op zijn werk, een aantal toffe, creatieve activiteiten georganiseerd door CODA ExperienceLab waarin je van tandenborstels en plastic de gaafste sieraden en buttons maakt. Kers op de taart is zijn rondleiding door de tentoonstelling.

Verhalen bij kaarslicht
In ‘Er is iets vreemds gebeurd’ verzamelen de Apeldoornse schrijvers Tom Hofland en Pascal van Hulst ontnuchterende ervaringen van heel nuchtere mensen. Geesten, vorige levens of een bezoek van buitenaardse wezens doen we vaak af als fantasie. Maar of het nu echt is of niet, de gebeurtenissen hebben vaak een grote impact. Tijdens Nachtkwartier vertellen ze verhalen bij kaarslicht. Tom Hofland (1990) is schrijver en podcastmaker. Hij werd na het verschijnen van zijn debuutroman Lyssa (2017, Uitgeverij Querido) door de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent. In mei 2022 verscheen zijn derde roman, De Menseneter. Pascal van Hulst (1990) is schrijver, radiomaker, muzikant, liedschrijver en componist. Hij speelt en schrijft sinds 2013 de muziek voor onder meer Theater Rast, Peergroup, NUT en Theater Sonnevanck. Bij de VPRO maakten zij in 2019 de spannende misdaadserie-podcast De Blankenberge Tapes.

Timo Hoogland.

Live coding
Timo Hoogland is live coder, creative coder, muziektechnoloog en docent. Hij maakt met live coding experimentele elektronische dansmuziek. Kortom, vette dansbeats die het onmogelijk maken stil te blijven staan. Live coding is de programmeercode die de muziek voortbrengt. Hoogland schrijft de code tijdens het optreden en dat is voor het publiek niet alleen te horen maar ook te zien. Hoogland is in 2019 afgestudeerd als Master Music Design aan de HKU met een onderzoek naar algoritmische compositietechnieken in live coded muziek. Voor Nachtkwartier gaat hij uiteraard live en ter plekke aan de slag. Een geweldige ervaring!

MaaiveldLab
Tijdens Nachtkwartier presenteren CODA ExperienceLab, GIGANT en Orpheus MaaiveldLab, naar het gelijknamig festival. In dit lab gaat een team van achttien makers aan de slag om binnen veertig uur een gezamenlijk werk te realiseren. Dat kan van alles zijn: een performance, een installatie of een kunstwerk. De makers starten op 18 november om 10.00 uur en op 19 november om 22.15 uur presenteren zij het resultaat in het auditorium van CODA.

Van twee oude kledingstukken kun je één gloednieuw urban fashion item maken door ze samen te voegen en restmaterialen te gebruiken. CODA daagt iedereen uit om deel te nemen aan de Combining Clothes Challenge. Uit alle inzendingen worden in drie leeftijdscategorieën drie inzendingen genomineerd. De genomineerde ontwerpen zijn tijdens Nachtkwartier te bekijken. Bas Kosters maakt om 21.15 uur in CODA Café de winnaar bekend.

Tijdlijn
Nachtkwartier begint om 18.00 uur in ACEC aan de Roggestraat 44. Onder het genot van een drankje kun je deelnemen aan een rondleiding door de lichtinstallatie van architect Dirk Schlebusch en de tentoonstelling ‘Maskers’ met het multidisciplinaire werk van kunstenaar Albert van der Weide. Na de rondleiding loop je door naar CODA waar het avondprogramma om 19.30 uur begint. Vanaf 23.00 uur ben je welkom in GIGANT. Hier begint om 00.00 uur De Kraamkamer invites Warmtegraad: een nachtvullend programma met verschillende stijlen elektronische muziek.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.coda-apeldoorn.nl/nachtkwartier