Entertainment

Even muzikaal inzoomen op Eddie Solomon

Concerten bijwonen via online livestreams en videosessies zijn tegenwoordig de normaalste zaken van de wereld, ook de organisatie van Cultuur bij je Buur heeft er ondertussen al ervaring mee. Zaterdag 17 april verzorgt zij wederom een concert vanuit de huiskamer via een videoverbinding op Zoom. Eén van de artiesten die dit jaar meedoen is Eddie Solomon en ook hij heeft ondertussen de nodige ervaring met de online optredens.

Solomon deed eerder ook al eens mee aan de huiskamerconcerten, toen deze nog daadwerkelijk fysiek in de huiskamer plaatsvonden: “In 2019 heb ik ook al eens meegedaan en vond dat toen erg leuk, maar afgelopen jaar heb ik afgezien van deelname omdat de online concerten toen voor mij ook helemaal nieuw waren. Destijds had ik er totaal geen ervaring mee, en had ik ook niet de apparatuur om een goed optreden te kunnen geven.” Hij was vorig jaar niet de enige die met deze problemen kampte, maar heeft ondertussen heel wat vaardigheid opgedaan. “Ondertussen geef ik zelf regelmatig live optredens op Facebook en dan leer je heel snel hoe je ermee moet omgaan. Het begon erg simpel door mijzelf te filmen met een mobiele telefoon, maar dat heb ik ondertussen steeds ‘professioneler’ aangepakt en ik geef die optredens nu met behulp van serieuze apparatuur.”

Solomon kwam in 2018 naar Apeldoorn vanuit Amsterdam, waar hij heeft gestudeerd en bijna twintig jaar gewoond. Al op vierjarige leeftijd raakte Edward – zijn naam in het dagelijks leven – gefascineerd door muziek en voornamelijk door de klanken van een viool. Door de jaren heen is de geboren Rhedenaar altijd bezig geweest met muziek: “In Amsterdam zat ik in een band genaamd Baby Noises; daar zong ik en speelde viool. In 2018 ben ik naar Apeldoorn gekomen omdat ik de reuring en drukte in de hoofdstad helemaal zat was. Hier in Apeldoorn is het allemaal een stuk rustiger en kalmer, en dat spreekt mij echt heel erg aan, daar ben ik blij mee.” Eddie was voor de coronaperiode fulltime bezig met muziek, en is dat nog steeds erg veel, al werkt hij momenteel ook als nachtportier waar hij nu zijn geld mee verdient.

In 2020 bracht de muzikant met Down There en Last Drop zijn eerste singles uit. “De nummers zijn te omschrijven als duister en donker, er zit een kritische toon in. In de muziek uit ik mijn onvrede over de huidige wereld en kijk ik kritisch naar de huidige maatschappij. De tekst van Down There schreef ik al in 2004, toen ik nog studeerde in Amsterdam. Destijds heb ik het op persoonlijk vlak niet makkelijk gehad, wat uiteindelijk resulteerde in een burn-out. Die periode vind je terug in de teksten van mijn nummers.” Dat Solomon deze maatschappelijke kwesties benoemt in zijn werk komt niet uit het niets: hij studeerde Filosofie in Amsterdam en vindt in zichzelf ook een filosofische denkwijze.

De kersverse Apeldoorner hoopt ooit zijn eigen band te hebben: “Uiteindelijk wil ik graag een eigen groep met artiesten bij elkaar krijgen om eigen muziek te kunnen componeren. Mijn eigen teksten en muziek kunnen maken, misschien zelfs in de vorm van een orkest.”