Entertainment

Eigentijdse versie van Carmen voor de hele familie

APELDOORN – Een groots bezette, vurige dansproductie voor de hele familie: met de moderne versie van het ballet Carmen start Introdans met een nieuwe traditie. De aankomende jaren presenteert het Arnhemse gezelschap rond de feestdagen een klassieker in een modern jasje. Het stuk wordt gedanst door het complete ensemble van meer dan twintig dansers en reist tot en met 17 februari langs de Nederlandse theaters. Op woensdag 15 februari is de voorstelling vanaf 19.00 uur te zien in Theater Orpheus. Carmen.maquia van de Spaanse choreograaf Gustavo Ramírez Sansano is wereldwijd een groot succes en nu voor het eerst in Nederland te zien in de versie van Introdans.

Deze gepassioneerde familievoorstelling vormt een mengeling van moderne dans, flamenco en de paso doble. Het is een eigentijdse dansversie van de wereldberoemde – en bijna 150 jaar oude – opera op muziek van George Bizet, over de temperamentvolle Carmen die zich door niets of niemand wil laten binden. Ramírez Sansano koos Picasso’s werk als inspiratiebron, met zwart-witte decors en kostuums en – uiteraard – muziek van Bizet.

Passie en emotie

De zachtaardige soldaat Don José valt als een blok voor de vurige Carmen, maar zij wil zich niet binden aan één man. “Bij Carmen spat de passie en emotie van het toneel. Mijn doel is om oude verhalen zoals deze op een vernieuwde manier te vertellen. Met aansprekende decors en veel dansers creëren we een totaalbeleving die jong én oud meeneemt in de magie van dans”, aldus Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans.

Gustavo Ramírez Sansano noemt zijn versie van Carmen net iets anders, namelijk Carmen.maquia. “Deze titel heb ik afgeleid van ‘tauromaquia’, dat Spaans is voor ‘de kunst van het stierenvechten’. Pablo Picasso vergeleek Carmen vaak met een ontembare stier, dus ik verwijderde ‘tauro’ en voegde ‘Carmen’ toe. Carmen de ontembare!”

Interactief foyerprogramma

Om een totaalbeleving te bieden aan bezoekers, kunnen ze voorafgaand aan de voorstelling en in de pauze het Carmen.experium bezoeken in de theaterfoyer. Een interactieve experience voor jong en oud waarin je met alle zintuigen de voorstelling Carmen kunt ervaren. Je hoort muziek, kunt een dansje instuderen, de kostuums voelen, de smaak van Carmen proeven en nog veel meer.

Voor meer informatie: orpheus.nl. (Foto: Pieter Henket)