Entertainment

Eerste prikkelarm museumbezoek in CODA

Kunst verbindt, verrijkt en verrast. Maar, een museum kan ook een overweldigende plek zijn wanneer je prikkelgevoelig bent. Ongeveer 6 miljoen mensen in Nederland verwerken prikkels op een andere manier of hebben minder energie om prikkels te verwerken vanwege autisme, niet-aangeboren hersenletsel, een burn-out of ziekte bijvoorbeeld.

Speciaal voor hen is CODA Museum vanaf juni maandelijks buiten de reguliere openingstijden geopend. De eerste gelegenheid voor prikkelarm museumbezoek is donderdag 24 juni van 18.00 tot 21.00 uur. Er kan dan een bezoek gebracht worden aan de tentoonstelling CODA Paper Art 2021.

Het museum is deze avond slechts voor een kleine groep te bezoeken, waarbij er per starttijd maximaal acht bezoekers tegelijk kunnen zijn. Tussen 18.00 en 21.00 uur zijn er speciaal getrainde medewerkers om hen te ontvangen. Op zaal zijn de lichten gedimd, zijn er extra zitmogelijkheden en staan geluidsinstallaties waar mogelijk uit. Ook is er een aparte rustruimte om even bij te komen. Ter voorbereiding op het bezoek is binnenkort online een voorbereidingsdocument beschikbaar. Uiteraard mag men een vriend(in), partner, familielid, begeleider of hulphond meenemen.

Starttijd

Voorafgaand aan het bezoek is het reserveren van een museumticket verplicht, waarbij men eveneens een starttijd kiest. Er zijn geen extra kosten aan deze openstelling verbonden; men betaalt de reguliere toegangsprijs (€10,-). Voor wie in het bezit is van een CODA-pas, Museumkaart, ICOM-pas of CJP-pas, is de toegang gratis; wel moet men via www.coda-apeldoorn.nl/prikkelarm een entreebewijs reserveren. Er kan uit de volgende starttijden gekozen worden: 18.00, 18.30, 19.00, 19.30 en 20.00 uur.

Ook in juli en augustus staan twee avonden gepland waarop prikkelarm museumbezoek mogelijk is: op 15 juli en 19 augustus is men van 18.00 tot 21.00 uur van harte welkom.

CODA is het eerste museum in Gelderland dat een prikkelarme openstelling biedt. “We leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de kunstbeleving én aan het plezier, welzijn en geluk van een grote groep mensen.” De prikkelarme openstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de stichting Onbeperkt Genieten.