Entertainment

Een musical voor de echte Queen-liefhebber

APELDOORN – We Will Rock You de musical is terug! Van donderdag 23 tot en met zondag 26 januari 2020 is de swingende voorstelling liefst zes keer te zien in Schouwburg Orpheus.

Het is een show die liefhebbers van de muziek van Queen naar het theater trekt en hen meeneemt door een futuristisch avontuur, waarbij de jeugd rebelleert tegen het almachtige bedrijf dat hun leven beheerst en een dieet van digitaal geproduceerde popmuziek voorschrijft.

Deze nieuwe versie van de wereldberoemde musical, geschreven door Ben Elton, heeft een eigentijdse draai gekregen met pakkende opmerkingen en een groot multifunctioneel platform met veel digitale snufjes. Met een internationale sterrencast beleven bezoekers een ongelofelijke avond, waarbij een live-band 24 Queen-klassiekers de revue laat passeren.

Try-outs

Afgelopen maand werden de try-outs gehouden voor We Will Rock You de musical in de schouwburg van Hengelo. Nieuwsblad Stedendriehoek werd uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en de nostalgie van de Queen-muziek te beleven. Als begin twintiger heb ik Queen nooit in levende lijve zien optreden, maar mocht ik wel genieten van alle overweldigende reacties op deze musical.

Vrijdagavond, de schouwburg loopt langzaam vol. De musical trekt voornamelijk volwassenen die zijn opgegroeid met de muziek van Queen of hun carrière nauw hebben gevolgd. In de zaal zijn voor de voorstelling classic rock nummers te horen en zodra de muziek stopt, wordt het doodstil.

In ieder verhaal zit een protagonist. Een hoofdrolspeler die centraal wordt belicht en waarvan we meestal de gevoelens en gedachten kennen. De eer is aan Giorgio Adamo (een Italiaanse singer-songwriter en acteur, die onder andere bekend is van de rockopera Jesus Christ Superstar) om de rol van Galileo te spelen. Samen met Scaramouche (Arianna Galletti) breekt hij uit het centrum van iPlanet, waar de Killer Queen (Tia Architto) en haar handlanger Khashoggi (Stanley Burleson) een streng beleid van digitaal geproduceerde popmuziek voorschrijft, op zoek naar de betekenis van zijn dromen en niet identificeerbare woorden in zijn hoofd. Hij hoort namelijk delen van songteksten en klanken van nummers die allang verdwenen zijn. Tijdens hun avontuur ontmoeten ze Oz (Lily Jane Young) en Brit (Ian Carlyle), die hun naam ontlenen aan Ozzy Osbourne en Britney Spears. Zij nemen hen mee naar de zogenoemde ‘bohemians’, die ook in strijd zijn met het bewind van de Killer Queen. Hoe ze de strijd aangaan met de machtige queen en haar sterke handlanger, dat zult u toch echt zelf moeten ontdekken. Wat we wel kunnen verklappen is dat deze Engelstalige productie door het overgrote deel van uw voorgangers als ‘gaaf’ en ‘een leuke avond uit’ worden bestempeld.

Tijdens de musical wordt men getrakteerd op 24 nummers van Queen, met als kers op de taart Bohemian Rapsody. Een nummer dat iedere Queen-liefhebber uit het hoofd kent en uit volle borst meezingt. Maar vergeet ook niet de nummers I Want To Break Free, Somebody To Love, Only The Good (Die Young), Another One Bites The Dust, Radio Ga Ga en natuurlijk We Will Rock You. De regisseur van deze rockmusical is de gerenommeerde Italiaanse regisseur Massimo Piparo (bekend van onder andere Jesus Christ Superstar, Mamma Mia! en Billy Elliot). Anastasia als Killer Queen is alleen te zien in Amsterdam en Den Haag, maar Tia Architto doet er niet voor onder. Zij heeft heel wat indrukwekkende musicals op haar naam staan, waaronder The Sound of Music, Sister Act en Hairspray.

Menig bezoeker vindt het lastig om stil te blijven zitten tijdens deze voorstelling. De volgorde van de nummers vertelt niet alleen het verhaal, maar creëert het ook. We Will Rock You de musical is van donderdag 23 tot en met zondag 26 januari te zien in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn. Bestel snel je tickets via www.orpheus.nl.