Entertainment

Een actueler thema dan ooit voor de organisatie van Apeldoorn Photo: In de beperking toont zich de meester

Carice van Houten (Foto: Corbino)

Ilse DeLange (Foto: Corbino)

Artsen zonder Grenzen (Foto: Corbino)

Vandaag, zaterdag 15 mei, start het tweejaarlijkse fotofestival van Apeldoorn Photo. En dat festival duurt het hele jaar. Gooide vorig jaar het coronavirus nog alle plannen in de war, inmiddels is er een nieuwe setting waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel een online als offline agenda, die bol staat van de activiteiten.

“Dit jaar vindt de vijfde editie van het festival plaats. In een andere periode (gewoonlijk vindt het festival in het najaar plaats), op andere wijze (online en offline) en over een langere periode verdeeld”, vertelt Jeffrey de Grijs, voorzitter van Apeldoorn Photo. “Afgelopen jaren bevonden de activiteiten zich vooral op fysieke locaties. Denk daarbij aan onder andere CODA en ACEC. Deze locaties worden ook dit jaar ingezet, maar door het coronavirus werden wij uitgedaagd om verder te denken. Dat heeft geleid tot een mooi geheel. Dit jaar worden de fysieke locaties aangevuld met online exposities. Zo hebben we een online museum geopend, waarmee we een veel groter podium en veel meer publiek kunnen betrekken. Ook hebben we een bijzondere locatie erbij: de Grote Kerk, waar onder andere op dinsdag 8 juni een geweldige presentatie wordt gegeven door Maarten Corbijn, alias Corbino.”

Deze activiteit valt onder het Fotocafé, een van de pijlers van Apeldoorn Photo. Met uiteenlopende ontmoetingen staat fotografie centraal. Voorheen was Fotocafé bekend onder de naam FotografenCafé, al jaren een gezellig en goed bezochte meetup met inspirerende sprekers. “Door de maatregelen tegen het coronavirus kunnen er, zoals het nu lijkt, dertig mensen aanwezig zijn in de Grote Kerk. Daarnaast kan iedereen meegenieten via een livestream op YouTube. Dit betekent een intiemere en bijzondere setting in de kerk, maar het is ook een laagdrempelige manier om mee te kijken via de livestream, waardoor wij een veel groter publiek de kans bieden om deel te nemen aan onze activiteiten. De pandemie heeft ons geleerd dat er online veel mogelijk is. Alleen hierdoor al zal ons online museum dan ook een blijvende en belangrijke rol spelen.”

Volwaardig programma

Het festival heeft het accent liggen in de periode van 15 mei tot 26 juni, maar er vinden gedurende het hele jaar activiteiten plaats. “Voor ons als organisatie betekende het niet doorgaan van het festival in 2020 zeker niet dat wij in winterslaap zijn gegaan. We zijn juist op zoek gegaan naar mogelijkheden. Wat kan wel en wat kan wanneer? Hoe kun je activiteiten neerzetten volgens de geldende maatregelen en toch een volwaardig programma neerzetten. Na veelvuldig overleg met de gemeente Apeldoorn, ACEC en CODA hebben wij het festival met succes kunnen aanpassen en zijn we het programma nog steeds aan het samenstellen. Via onze website en social media zijn alle ontwikkelingen te volgen. 2021 Is hiermee meer een echt festivaljaar geworden.”

Op de website apeldoorn.photo staan alle activiteiten vermeld die op dit moment bekend zijn. De agenda wordt steeds aangevuld met nieuwe onderdelen, waarbij variatie voorop staat. Naast (online) exposities zijn er tijdens de festivalperiode ook bijvoorbeeld workshops te volgen. Of bezoek de buitenexpositie van Stadsfotograaf Sven Scholten. De organisatie belooft in het najaar met nog een grote activiteit te komen, waarover later meer bekend zal worden gemaakt.

Over Apeldoorn Photo

Apeldoorn Photo is hét overkoepelende platform voor alle fotografie-activiteiten in Apeldoorn en omstreken. Met het Fotocafé, de Stadsfotograaf, online museum en natuurlijk het bekende tweejaarlijkse Foto Festival. Partners van Apeldoorn Photo zijn gemeente Apeldoorn, Rabobank en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Help je ons mee?

De Grijs: “Voor ons team zijn wij op zoek naar mensen die het leuk vinden om een bijdrage te leveren aan Apeldoorn Photo. Dit kan op meerdere manieren. Zo zoeken wij nog aanvulling voor ons communicatieteam. Heb je vragen of interesse? Neem contact met ons op! Of kijk op de website van Apeldoorn Photo.”