Entertainment

Diverse onderwerpen tijdens Historisch Café

APELDOORN – Tijdens het Historisch Café van vrijdag 3 november passeren verschillende onderwerpen de revue. Zo geeft Theo de Korte een toelichting op het ontwerp van het nieuwe ontvangstpaviljoen van Stichting Apeldoornsche Bosch. Dick Veenhuizen vertelt over zijn nieuwe boek Groen > Apeldoorn dat binnenkort verschijnt. En Het Vertelgenootschap Apeldoorn legt uit waarom het de landelijke Erfgoedvrijwilligersprijs 2023 gaat winnen. Het Historisch Café vindt van 17.30 tot 19.30 uur plaats in CODA Café aan de Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis.

Theo de Korte is de secretaris van Stichting Apeldoornsche Bosch. Hij presenteert de plannen voor de realisatie van een nieuw ontvangstpaviljoen bij het huidige Herinneringscentrum, dat sinds 2020 gevestigd is in de monumentale directiewoning van pedagoog-onderdirecteur Philip Fuldauer.

Kwekerijen

Dick Veenhuizen is de schrijver van het boek Groen > Apeldoorn dat binnenkort verschijnt. Het boek gaat over de geschiedenis van de kwekerijen in Apeldoorn en is een uitgave van Vereniging Oud Apeldoorn. In en om Apeldoorn hebben in de loop van de afgelopen anderhalve eeuw maar liefst negentig kwekerijen een belangrijke bijdrage geleverd aan Apeldoorns groene imago.

Nominatie voor prijs

In de erfgoedsector zijn het vooral vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud, het onderhoud en de ontsluiting van ons (immaterieel) cultureel erfgoed. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft voor deze groepen een prijs in het leven geroepen: de Erfgoedvrijwilligersprijs. Het winnende team krijgt een cheque van 10.000 euro, voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Het Vertelgenootschap Apeldoorn is genomineerd voor deze landelijke prijs en vertelt tijdens het Historisch Café wat men allemaal doet.

Nieuws en column 

Vóór de pauze van het Historisch Café is er het bekende ‘nieuwsblok’, waarin aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. In haar vaste gesproken column geeft directeur-bestuurder Carin Reinders van CODA haar kijk op een actueel erfgoedonderwerp.

Het volgende Historisch Café is op vrijdag 9 februari 2024. Dit is de tweede vrijdag van de maand, in verband met de Centraal Beheer Night Run op vrijdag 2 februari.