Entertainment

De accordeon in een ander licht

APELDOORN – Op zaterdag 13 april vindt Ander Licht plaats in de grote zaal van gebouw Irene, Koninginnelaan 3 in Apeldoorn. Accordeonisten Lieke op ‘t Roodt (uit België) en Ilse Kok uit Oosterhuizen verzorgen hier twee workshops en een concert ter gelegenheid van Wereld Accordeondag. Het is een reis door de tijd om de accordeon in een ‘ander licht’ te zetten.

De workshops worden gegeven door accordeoniste Ellen Zijm. Zij geeft vanaf 15.00 uur de workshop Samenspel door de eeuwen heen. Tijdens deze workshop krijgen deelnemers een kijkje in de keuken bij verschillende vormen van samen muziek maken in allerlei stijlperiodes. “Wij vormen een accordeonorkest, maar gaan aan de slag met muziek die deels ver vóór de uitvinding van dit instrument is geschreven. Denk hierbij aan mijlpalen uit de muziekgeschiedenis zoals de vocale muziek uit de Renaissance, orkestrale muziek uit de Barok, strijkkwartetten uit de Klassieke periode en ook modernere vormen van samenspel als gemengde ensembles en Big Band. Deze workshop is bedoeld voor accordeonisten die minstens een jaar speelervaring hebben en noten kunnen lezen is een vereiste”, aldus de organisatie.

Om 18.00 uur start de workshop Accordeon voor beginners. Deze workshop is voor iedereen geschikt die nog nooit een accordeon heeft vastgehouden. “Je hoeft niet noten te kunnen lezen, hoeft ook geen ander instrument te kunnen spelen en wij zorgen voor de instrumenten om tijdens de workshop te gebruiken. Aan de hand van een korte uitleg, verschillende oefeningen en opdrachten met bekende liedjes werken we aan het einde van de workshop toe naar een eerste samenspelstuk, zodat je niet alleen het instrument hebt leren kennen, maar meteen ook in een echt orkest hebt gespeeld.”

Om 19.30 uur begint het concert Ander Licht. Solorepertoire en stukken voor accordeonduo passeren de revue. “We maken een reis door de tijd: van renaissancemuziek die gearrangeerd is voor accordeon tot aan een spiksplinternieuwe compositie voor accordeonduo, geschreven door Ilse Kok, die tijdens dit concert in première zal gaan. Bij het concert is ook een ‘special guest’ aanwezig: een instrumentalist of zanger die als niet-accordeonist samen met een van de accordeonisten een deel van het programma voor zijn/haar rekening neemt. Op 13 april is dit fluitiste Firiël Werners.

De toegangsprijs voor het concert bedraagt €15,-, tot 30 jaar betaalt men €7,50. Aanmelding voor de workshop Samenspel door de eeuwen heen is verplicht. Dit kost €25,- (inclusief concertticket). De workshop Accordeon voor beginners is gratis (bij aankoop concertticket), maar ook hiervoor is aanmelding verplicht. Voor meer informatie: www.wereldaccordeondag.com. (Foto: Paly Fotografie)