Entertainment

Cultuurhuizen een veilige plek

APELDOORN – Vrijdag 9 en zaterdag 10 december zetten GIGANT en Theater Orpheus de Regenboog-community van Apeldoorn in de spotlights. Met een gezellige afterparty na afloop van de voorstelling van Alex Klaasen op vrijdag in Orpheus en de eerste editie van het LHBTQIA+ feest CRUSH! in GIGANT op zaterdag. 

Op 9 december is het Paarse Vrijdag; in dat kader programmeerde Orpheus de voorstelling Snowponies, Een ‘Merrie’ Christmas van Alex Klaasen. ‘Jezelf kunnen zijn’ is een terugkerend thema in de shows van Alex Klaasen. Het theater nodigde middelbare scholieren die zich inzetten voor de GSA van hun school uit voor de voorstelling. Gender & Sexuality Alliances (GSA’s) zijn allianties waarin jongeren zich inzetten voor een school waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Met dit gebaar bedankt Orpheus hen dat zij zorgen dat hun school een veilige plek is voor iedereen.

LHBTQIA+ community in de spotlights bij GIGANT en Orpheus

Na afloop van de voorstelling is de gezellige afterparty Vier de Paarse Vrijdag voor de LHBTQIA+ community in Apeldoorn met muziek op Podium O55 in Orpheus. Niet alleen voor bezoekers van de voorstelling, iedereen is welkom. Patricia Gillet, Community Coördinator van Orpheus: “Met deze avond willen we uitdragen dat Orpheus een fijne en veilige plek is voor iedereen. Geen eenmalige actie, maar de start om met de Regenboog-community samen te werken aan inclusieve programmering en optimale sociale toegankelijkheid.”

Extravagant
Ook GIGANT heeft de missie om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn. In dat kader organiseert het zaterdag 10 december de allereerste editie van CRUSH!, hét Apeldoornse LHBTQIA+ feest. Veilig dansen op de lekkerste nummers uit de 90’s, 00’s, ’10’s en ‘20’s, omringd door de gezelligste mensen uit de community. Met de naam The Candy Edition nodigt het poppodium alle bezoekers uit om in hun meest extravagante outfit te komen. Inge Weterings, Senior Marketeer van GIGANT: “Vanuit onze eigen medewerkers kwam er een duidelijk geluid dat het in Apeldoorn ontbreekt aan prettige plekken om uit te gaan voor de LHBTQIA+ community. Een groot gemis! Daarom organiseren we, samen met de community, vanaf december minstens twee keer per jaar CRUSH!. GIGANT moet een plek zijn waar iedereen zich veilig voelt en we hopen hier met CRUSH! weer een extra stap mee te zetten.”

Meer informatie en tickets
Tickets voor Alex Klaasen (zie foto) zijn verkrijgbaar via orpheus.nl/snowponies (prijzen vanaf €31,50). Er begint een voorstelling om 19.00 en om 21.00 uur. Vanaf 20.00 uur is het gratis toegankelijke Vier de Paarse Vrijdag in Orpheus met muziek op Podium O55. Na afloop van de tweede voorstelling komen Alex Klaasen en zijn crew tijdens de afterparty een bezoekje brengen aan de GSA-leerlingen.

Voorverkooptickets à €12,50 voor CRUSH! (16+) zijn verkrijgbaar via gigant.nl/clubnacht/crush. Het event start om 21.00 uur en gaat door tot 02.00 uur. Bezoekers van de voorstelling van Alex Klaasen kopen hun ticket voor €5,-. Op de avond zelf kosten tickets €15,-. (Foto: Mark Engelen)