Entertainment

Cultuur bij je buur mag eindelijk weer live!

Gastheer en -vrouw Maarten Dijkerman en Masja Parlevliet ontvangen de artiesten in hun tuinhuisje.

Remy Koopman.

Organisator Mari van Helvoort (rechts) met Romy van der Kolk, een van de gastvrouwen van Cultuur bij je buur.

Ernst Brandsen.

APELDOORN – Na twee online edities gaat Cultuur bij je buur dit jaar weer live. Misschien niet helemaal voluit in alle huiskamers, maar zeker in tuinen en andere open plekken. Eindelijk zijn er weer optredens bij je buur ‘om de hoek’ die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Onlangs vond de grote kick-off van het evenement plaats in GIGANT.

Na online edities in coronatijd nu optredens in huiskamers en open lucht

Muziek – van singer-songwriter tot koor en van licht modern tot zwaar klassiek -, theater, gedichten, beeldende kunst en verhalen, als vanouds worden ze geboden door de vele artiesten die jaarlijks meedoen aan Cultuur bij je buur. Zaterdagmiddag 23 en zondagmiddag 24 april snuif je kunst en cultuur in al zijn aromavariëteiten.

Cultuur bij je buur bestaat bij de gratie van deelnemende artiesten en gastheren en -vrouwen die deze artiesten een podium bieden. Romy van der Kolk is een van die gastvrouwen. “Voor het eerst! Na dat hele coronagedoe hebben we allemaal weer culturele inspiratie nodig. Ik zag het evenement op Facebook voorbij komen en heb me meteen aangemeld. Op beide dagen heb ik leuke acts in het Anna Blamanplantsoen: op zaterdag toneelgroep Graficus en op zondag de band Handsome Molly.”

Huiskamer
Ernst Brandsen, een 31-jarige zanger/gitarist uit Arnhem, komt met plezier naar Apeldoorn voor Cultuur bij je buur: “Ik maak sinds twee jaar deel uit van de band Mindfool, maar in coronatijd hebben ook wij niets kunnen doen. Daarom vind ik het heerlijk dat wij op dit evenement weer van ons kunnen laten horen. Ik werd op dit evenement gewezen door Poppunt Gelderland, het platform voor artiesten in deze provincie. Wij gaan in een huiskamer optreden, sowieso akoestisch maar wellicht ook nog even versterkt.”

Ernst schuift vervolgens op een stoel aan, terwijl zijn muzikale collega Remy Koopman (34) plaatsneemt achter de microfoon. Hij speelt enkele liedjes, zowel Nederlands- als Engelstalig. “Ik ben zo’n tien jaar actief in de muziek, met pop- en rocksongs. Dit wordt mijn eerste Cultuur bij je buur, ik speel bij Johan in de tuin”, zegt Remy terwijl hij naar zijn gastheer elders op de tribune wijst. “Een heel mooie tuin, dat wel, haha.” Op het podium brengt hij vervolgens onder meer een gezongen ode aan zijn pas overleden oma. Een mooi, gevoelig liedje dat hem uitstekend past. “Ik doe ook covers, maar blijf in mijn songs het liefst dicht bij mezelf.”

Live veel leuker
De grote man achter Cultuur bij je buur is organisator Mari van Helvoort. Hij straalt om de mooie opkomst in GIGANT. “Sinds 2014 verzorg ik dit mooie evenement met ontzettend veel plezier. De recente online edities gingen prima, maar nu weer live is natuurlijk vele malen leuker. In totaal hebben we dit jaar 75 artiesten, van wie vijf van buiten Apeldoorn. Er is dus genoeg te kiezen en te beleven voor de cultuurliefhebbers. Wie een beetje praktisch zijn programma plant, kan maximaal zes optredens op een middag bijwonen.”

Maarten Dijkerman en Masja Parlevliet knikken enthousiast: “Wij kunnen niet wachten om de artiesten in ons tuinhuis te ontvangen. Wij hebben gekozen voor de acts Eddie Solomon en Trio TAV. Er passen ook nog wel twintig bezoekers in het tuinhuisje, met een knapperend haardvuurtje erbij. We hebben zelf in de buurt geflyerd, dus we verwachten wel de nodige aanloop.”

Enkele wensen
Mari van Helvoort, tenslotte: “De editie van dit jaar belooft een heel fijne te worden. Voor de nabije toekomst heb ik overigens nog wel enkele wensen. Zo willen we graag ook mensen met een beperking tegemoet komen, bijvoorbeeld middels vervoer van en naar een locatie. Het zou daarnaast mooi zijn als zich meer jongeren gaan melden als gastheer of -vrouw én wanneer ook de minder cultureel ingestelde Apeldoorners hun weg naar Cultuur bij je buur gaan vinden. Dat laatste geldt tevens voor mensen met een migratieachtergrond. Nu rest mij niets anders meer dan iedereen een onvergetelijk cultureel weekend toe te wensen!”

Voor meer informatie, zie de website cultuurbijjebuur.nl