Entertainment

Culturele sector steunen met je kaartje

APELDOORN – Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals vragen gezamenlijk aan bezoekers om hun tickets te behouden en zo de culturele sector te steunen, onder het motto ‘Bewaar je ticket, geniet later’. 

De sector ontwikkelde in gezamenlijkheid een regeling met ondersteuning van het ministerie van OC&W en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hiermee komt ook duidelijkheid voor de tickethouders van voorstellingen en concerten die bij Theater & Concert Orpheus niet konden en kunnen plaatsvinden in de periode van 12 maart tot minimaal 1 juni 2020.

Alle organisaties komen met passende oplossingen voor de houders van tickets, de bezoekers. Voor Orpheus geldt dat zoveel mogelijk wordt gezocht naar nieuwe data voor de voorstellingen die nu geen doorgang kunnen vinden. Het oorspronkelijke ticket blijft gewoon geldig voor de nieuwe datum. Is zo’n verplaatsing niet mogelijk of is de houder van het ticket verhinderd op de nieuwe datum, dan krijgt de houder van het ticket een tegoedvoucher ter waarde van de oorspronkelijke ticketprijs, inclusief (service)kosten. Zo kunnen bezoekers op een later moment genieten van een vervangende voorstelling. Orpheus informeert alle ticketkopers persoonlijk over de praktische afhandeling van hun voorstelling en tickets.

Ook kunnen kopers ervoor kiezen om hun ticket om te zetten in een donatie. Hiermee steunen zij artiesten, makers en de mensen achter de schermen.

Mirjam Barendregt, directeur van Orpheus: “Wij kunnen niet wachten tot we de deuren van ons mooie theater weer mogen openen en ons publiek uit stad en regio weer gastvrij kunnen ontvangen. Ook artiesten willen niets liever dan weer spelen. Het publiek zou hen en ons enorm helpen om het ticket te bewaren en inderdaad op een later moment weer te komen genieten. Fans van het theater kunnen Orpheus overigens ook steunen door Vriend te worden. Je steunt niet alleen het theater, maar profiteert zelf ook van vele extra’s.”

Met ‘Bewaar je ticket, geniet later’ hoopt Orpheus dat houders van tickets – zodra het weer kan – het theater komen bezoeken. Daardoor kan Orpheus de grote financiële klap door de coronacrisis gedeeltelijk opvangen. De regeling geeft de culturele sector lucht en ruimte om te werken aan nieuwe voorstellingen en producties. Niet alleen de organisatoren, artiesten en podia worden hiermee geholpen, maar juist ook de mensen achter de schermen die deze voorstellingen en producties mede mogelijk maken, zoals decorbouwers, technici, leveranciers, creatieven en andere werknemers en zelfstandigen in de culturele sector. Mirjam Barendregt: “Hello, Dolly en de musical Annie zou Orpheus dit voorjaar respectievelijk drie en twee weken presenteren. Alle voorbereidingskosten zijn daarvoor natuurlijk al gemaakt. Ze komen volgend seizoen terug en door je ticket te bewaren, geniet je dan van topvoorstellingen in Orpheus. Maar dit geldt evenzeer voor tal van kleinere voorstellingen en concerten. In totaal gaat het bij Orpheus over bijna 150 voorstellingen en concerten.”

Orpheus heeft er uiteraard begrip voor als houders van tickets, om welke reden dan ook, niet van deze regeling gebruik willen of kunnen maken; zij kunnen alsnog hun geld terugvragen. De wijze waarop de restitutie verloopt, is omschreven in de ‘Regeling ticketgelden coronacrisis’ en is gerelateerd aan de datum van het (oorspronkelijke of verplaatste) evenement. Alle informatie is te vinden op bewaarjeticket.nl en voor

Engelstaligen op saveyourticket.nl. Op www.orpheus.nl/vrienden leest men hoe Orpheus op deze speciale manier worden gesteund en welke voordelen ‘Vriend van Orpheus zijn’ biedt.