Entertainment

Complexe zoektocht naar de essentie van gerechtigheid

APELDOORN – Als negenjarige jongen werd de Oegandese Dominic Ongwen ontvoerd en als kindsoldaat ingelijfd in het Verzetsleger van de Heer, onder leiding van sekteleider Joseph Kony. Hij werd er gemarteld, gehersenspoeld en tot moord en extreem geweld gedwongen. Nu, ruim dertig jaar later, is hij de eerste ex-kindsoldaat die terechtstaat voor het Internationaal Strafhof in Den Haag voor misdaden tegen de menselijkheid. Maar hoe berecht je iemand die zowel slachtoffer als dader is? En hoe ziet gerechtigheid eruit wanneer deze wordt uitgevoerd in een internationale rechtbank, ver weg van de culturele en historische context?

Theatre of Violence

Op dinsdag 18 april om 20.00 uur presenteert Movies that Matter On Tour de documentaire Theatre of Violence. In het spoor van Dominics advocaat Krispus Ayena en zijn team reizen we tussen Den Haag en Oeganda, op zoek naar de ware betekenis van gerechtigheid en straf. Aan het woord komen onder anderen Joseph Kony’s vrouw, dochters en zijn spiritueel adviseur, maar we zien ook hoe Oegandese gemeenschappen herstellen van hun trauma’s en hoe dat botst met de fundamenten van het Internationaal Strafhof. Derdewereldlanden zijn dan wel opgenomen in het internationale rechtssysteem, maar hebben zelf vaak een heel andere aanpak van criminaliteit.

In Theatre of Violence worden vragen gesteld over het rechtssysteem, over schuld en straf en hoe een gemeenschap herstelt van een trauma en omgaat met terugkerende kindsoldaten – impliciet vraagt de film: legt het Internationaal Strafhof een nieuwe vorm van kolonialisme aan Oeganda op?

Gastspreker herstellende rechtspraak

Te gast is Alrik de Haas, onder andere advocaat, docent en specialist strafrecht. Als voorzitter van de stichting Mens en Strafrecht werkte hij met Restorative Justice Nederland, het innovatie- en kenniscentrum voor herstelrecht, aan het project Herstelrecht Suriname-Nederland. Na afloop van de film zal De Haas vertellen over zijn werk als promotieonderzoeker in de binnenlanden van Suriname en zijn ervaringen en kennis verbinden met de thematiek van de film.

Tickets zijn te koop bij Gigant, Nieuwstraat 377 in Apeldoorn. Online via

www.gigant.nl of aan de balie. Telefonisch reserveren kan ook op 055-5216346. Ticketprijs met CJP is €5,-.