Entertainment

Cartoonisten in gevaar  

Cartoons worden al eeuwenlang gebruikt om meningen te verspreiden, maar wereldwijd neemt de druk op de vrijheid van meningsuiting steeds meer toe. De film ‘Drawing A Line’ is het portret van een jonge Indiase cartoonist die het met moed en humor opneemt tegen de censuur en onderdrukking in haar land. Op dinsdag 28 mei is deze rolprent met een Indiaas concert te zien tijdens de slotavond van het Movies that Matterfilmseizoen in Gigant.

Rachita Taneja is een jonge Indiase cartoonist die met haar populaire cartoonserie ‘Sanitary Panels’ het corrupte en ongelijke politieke systeem in haar land aan de kaak stelt. De strips behandelen een breed scala aan onderwerpen, waaronder politiek, feminisme, LGBTQI+, milieu en maatschappelijke kwesties. Rachita heeft veel fans onder jonge, liberale  Indiërs, maar de rechtse Hindoe-nationalistische regering van president Modi houdt niet van kritiek en probeert haar het zwijgen op te leggen. Het leidde tot een beschuldiging van ‘minachting van de rechtbank’ waarvoor gevangenisstraf dreigt. Haar advocaat adviseert haar dan ook dringend om de cartoons niet te tonen, noch hun inhoud te bespreken. ‘Het zijn gewoon potloodfiguurtjes,’ zegt ze verbouwereerd. ‘Waarom praat de hoogste rechtbank in de grootste democratie ter wereld over mijn potloodfiguurtjes?’ Terwijl ze wacht op de uitkomst van de rechtszaak, zoekt Rachita steun bij gelijkgestemde individuen die ook bezig zijn hun stem te laten horen. De film schetst een dystopisch verhaal waarin de vrijheid van meningsuiting snel afbrokkelt, deels geanimeerd door Rachita’s  minimale, bedrieglijk eenvoudige stijl.

Filmavond met muziek

De laatste film van het Movies that Matter-seizoen wordt gepresenteerd in de theaterzaal van Gigant en begint met een inleiding door Myrthe Mulder en een optreden van twee bijzondere muzikanten, Tammo Heikens en René van Commenée. Ze kennen elkaar van diverse internationale muziekprojecten. Tammo studeerde Indiase klassieke muziek aan het conservatorium van Rotterdam en beiden zijn verschillende keren in India geweest om zich verder te verdiepen in de rijke Indiase muziekcultuur. Tijdens het optreden speelt Tammo sitar, René Indiase tabla.

Tickets zijn te koop bij Gigant, Nieuwstraat 377 in Apeldoorn of online via www.gigant.nl. Tickets met CJP: €6,-. Telefonisch reserveren kan ook: 055-5216346.