Entertainment

Bij Musicalgroep Colours staan veiligheid en acceptatie voorop

APELDOORN – 29 Jaar geleden was de huiskamer van de oprichtster het decor van musicalgroep Colours. Inmiddels voert de groep eens per anderhalf jaar een semiprofessionele productie op. “Bij ons stellen mensen zich kwetsbaar op, dus veiligheid en acceptatie zijn vanzelfsprekend.”

Emma Brom-van der Tang is bijna elf jaar lid van Musicalgroep Colours, waarvan ze al zeker negen jaar voorzitter is. Naomi Dijkstra is inmiddels twee jaar lid en als algemeen bestuurslid verantwoordelijk voor de communicatie. “Onze 25 leden zijn tussen de 18 en de 40 jaar”, vertelt Emma. “We repeteren elke woensdag in Het Bolwerk en trekken anderhalf jaar uit voor een productie.”

“Die tijd heb je zeker nodig”, legt Naomi uit. “Niet alleen om te repeteren, maar ook om decors en kostuums te maken. Om de kas gevuld te houden en zichtbaar te blijven voor het publiek, doen we allerlei nevenactiviteiten. Denk aan De Grote Clubactie, Rabobank clubsupport, bij de Zwarte Cross achter de bar staan, acteren bij Julianatoren, kerstoptredens en deelnemen aan de Culturele Pleinmarkt bij Orpheus.”

Volledig geaccepteerd en veilig
Ook Emma ziet dat leden een groot deel van hun vrije tijd aan Colours wijden. “Op de planken staan moet je liggen, maar ook bijdragen aan het verenigingsleven moet in je zitten. Als dat het geval is, krijg je er veel voor terug. Colours is een hechte vriendengroep, die ook buiten de repetities om veel contact heeft. We zijn een warme club, waarin je volledig wordt geaccepteerd en je jezelf kunt zijn. Op het podium stel je je kwetsbaar op, daarom is veiligheid voor ons zo belangrijk.’’

Hergroeperen na corona
Een week voor de voorstelling ging in 2020 Nederland door corona op slot. “Superrot”, blikt Emma terug. “Ik was net bevallen en moest ineens van alles regelen, verschuiven. In eerste instantie naar februari 2021, maar ook toen werd de productie uiteindelijk gecanceld. We besloten elkaar elke week online op te zoeken. We zijn toen veel leden verloren, maar dat hebben we na de pandemie weer weten goed te maken. Natuurlijk moesten we hergroeperen, want je verliest niet alleen mensen, maar ook binding en continuïteit. We hebben veel geïnvesteerd in onze nieuwe leden: een band creëren en een nieuwe dynamiek zoeken. Het gaat inmiddels ontzettend goed en we zijn gemotiveerder dan ooit.”

Colours trekt per productie een kleine duizend bezoekers, wat mede te danken is aan de actieve aanwezigheid op Facebook, Instagram en TikTok. Colours zoekt overigens een nieuwe muzikaal  leider en ook mannen zijn van harte welkom. “Er zijn nu twee mannen lid, dus daar kan nog wel wat bij”, glimlacht Emma.

Het hele interview met Emma lezen? Kijk op uitinapeldoorn.nl/cultuur

Dit interview is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Gemeente Apeldoorn en Apeldoorn Partners. Tekst: Liza Bruggeling.