Entertainment

Bij de Black Star Country Dancers mag je afkijken

APELDOORN – De Black Star Country Dancers vieren in 2025 hun 25-jarig bestaan. Hoe de Apeldoornse linedancevereniging aan haar naam kwam vertelt de geschiedenis niet, maar de tachtig leden die elke maandag- en woensdagavond in wijkcentrum Orca samenkomen, hebben er niet minder plezier om. “Maar we lopen echt niet altijd in cowboylaarzen hoor!”

Tineke Berends is inmiddels tien jaar lid van de vereniging, waarvan acht jaar secretaris. “Mijn man is drummer en zat destijds bij een indo-rockbandje. De bassist en zijn vrouw vroegen ons mee naar een optreden van de Black Star Country Dancers en ik was meteen verkocht.’’

Populair
De Black Star Country Dancers is niet de enige linedancevereniging in de omgeving. Er zijn er maar liefst vier in Apeldoorn, dus de populariteit van linedancen is groot. Bij de Black Star Country Dancers zijn groepen voor starters, gevorderden en vergevorderden en er is een enthousiaste demogroep. “Daar zit ik zelf ook bij. Deze groep geeft publieke demonstraties en workshops, bijvoorbeeld bij verzorgingshuizen, buurtfeesten of bruiloften. Ook hebben we voor onze leden en hun aanhang elk jaar vijf vrije dansavonden.”

Dansen op afstand
Zoals voor veel andere verenigingen stond ook voor de Black Star Country Dancers in 2020 alles plotseling stil. Tineke: “Toen we weer mochten, zijn we eerst buiten gaan dansen, op anderhalve meter afstand. Dat valt nog niet mee met tachtig leden, dus we hebben dat verkleind naar twintig per keer in de zaal en we hebben de lestijden aangepast naar 45 minuten zonder pauze. Voor de coronapandemie hadden we over de honderd leden. Er zijn in die tijd dus best wat leden afgehaakt. Dat heeft verschillende redenen: mensen durfden het niet meer aan, misten het sociale aspect of hadden geen zin meer. Onze startersgroep is echter weer behoorlijk groot, dus de aanwas komt weer mooi op gang.”

De gezelligste vereniging van Apeldoorn
Tineke is trots op de leden en de vrijwilligers die demonstraties mogelijk maken. “Dat kost extra tijd, want er moet ook extra geoefend worden op zaterdag. Demo’s zijn vaak in het weekend. Dat doen de betreffende leden belangeloos. Maar er zijn ook leden die de bar bemannen, stoelen en tafels verschuiven zodat we kunnen dansen, mensen die in het bestuur zitten, docenten… iedereen draagt bij. Zonder deze mensen kan een vereniging niet bestaan.”

De Black Star Country Dancers noemt zichzelf dan ook de ‘gezelligste vereniging van Apeldoorn’. “Bij ons kun je op je eigen niveau bewegen”, zegt Tineke. “De een is wat fanatieker dan de ander, maar voor iedereen is plek. Bij ons mag je het kunstje afkijken!”

Het hele interview met Tineke lezen? Kijk op uitinapeldoorn.nl/cultuur

Dit interview is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Gemeente Apeldoorn en Apeldoorn Partners. Tekst: Liza Bruggeling.