Entertainment

Artist talks van Martijn Akkerman en Henk Visch op zondag 14 April in Coda Museum

Foto: Coda Apeldoorn

Martijn Akkerman - Foto: Fonk Magazine

Henk Visch - Foto: Biennalenoordwijk

Beeldend kunstenaar Henk Visch geeft op zondag 14 april een rondleiding door de tentoonstelling Dance in the Court of Justice in CODA Museum. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman geeft op dezelfde dag een toelichting op de selectie die hij maakte uit de sieradencollectie van CODA voor de tentoonstelling Sprekende juwelen. Een goede gelegenheid om beide tentoonstellingsmakers op een dag aan het woord te horen over hun werk en vakgebied.

Henk Visch (1950) won in 2023 de dertiende Wilhelminaring, de tweejaarlijkse oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst. Deze prijs bestaat uit een speciaal ontworpen ring (de Wilhelminaring), een tentoonstelling in CODA Museum, een opdracht voor een beeldhouwwerk in het Sprengenpark in Apeldoorn en een gedicht bij het betreffende beeldhouwwerk. De tentoonstelling laat werk zien uit1 het oeuvre van Henk Visch. Zoals een choreograaf zijn dansers een plaats op het podium geeft voor de voorstelling, zo staan de werken in de tentoonstellingsruimte. Het is het moment waarop de muzikanten van het orkest in het donker hun instrumenten gaan stemmen: alles is in voorbereiding op iets dat komen gaat. Als een optocht volgen de werken elkaar op, maar zonder begin of eind. De titel van de tentoonstelling, Dance in the Court of Justice, is gelijknamig aan het nieuwe werk dat Visch voor CODA maakte en verwijst onder andere naar een vroeger werk dat bij het Vredespaleis in Den Haag staat. De titel verwijst ook naar de manier waarop het werk van Visch altijd in beweging blijft; iemand die danst maakt geen ruzie.  Het werk van Henk Visch is nog tot en met 23 juni 2024 te zien.

Martijn Akkerman (1952) is juwelenhistoricus en bij het grote publiek bekend als expert uit het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Hij is al op jonge leeftijd gefascineerd door sieraden en na zijn studie aan de Vakschool in Schoonhoven loopt hij stage bij de Apeldoornse juwelier Fabery de Jong. Als juwelenhistoricus doet Akkerman onderzoek naar de geschiedenis en ontwikkeling van Europese juwelen en publiceert hij in (inter)nationale vaktijdschriften. CODA nodigde Martijn Akkerman uit om een keuze te maken uit de collectie sieraden van CODA. Bij het maken van zijn keuze uit de CODA collectie was draagbaarheid voor Akkerman een belangrijk criterium omdat hij persoonlijk graag ziet dat sieraden gedragen worden. Daarnaast laat hij met deze tentoonstelling zien dat het verhaal dat een sieraad vertelt voor hem belangrijk is; in zijn jonge jaren bovendien een van de voornaamste redenen om juwelenhistoricus te worden. Sprekende juwelen is nog tot en met 12 mei 2024 te zien.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Artist talk en rondleiding Henk Visch

zondag 14 april | aanvang: 14.00 uur | Toegang gratis (met museumticket), wel graag een plek reserveren via deze link.

Artist talk en rondleiding Martijn Akkerman
zondag 14 april | aanvang: 15.30 uur | Tickets: € 7,50, met CODA pas en € 10,- zonder CODA pas. Tickets zijn hier te koop.

Voor een bezoek aan overige tentoonstellingen is een museumticket vereist