Entertainment

Apeldoorns drama eindelijk op de planken

Foto: Angela Schouten

Vorig jaar april zou in Theater Orpheus de première van Aan de Vooravond plaatsvinden. Door corona werden de speeldata van dit drama over het Apeldoornsche Bosch meerdere keren verschoven. Vrijdag vond een filmopname plaats speciaal voor de middelbare scholen in Apeldoorn.

Mirjam Barendregt, directeur van Orpheus, is hiermee in haar nopjes: “De laatste persconferentie bracht natuurlijk niet het nieuws waarop we hoopten, maar dankzij de repetities en de opname kwam ons theater weer even tot leven. Onze technici genieten volop van de actie en ook de overige collega’s glipten regelmatig even de Rabobankzaal in tijdens de repetities vorige week.” De rest van Apeldoorn moet nog wel even geduld hebben: 10 tot en met 16 juli 2021 staat de cast opnieuw op het podium, dit keer voor publiek.

Het verhaal

Kies je voor de zekerheid van je eigen leven of geef je die zekerheid op voor de veiligheid van anderen? Wat zou jij doen? Vluchten of blijven? Dit is het menselijke dilemma waar bezoekers voor worden gezet tijdens de voorstelling. Aan de Vooravond is het autobiografische verhaal van Eli Asser over de gebeurtenissen in het Apeldoornsche Bosch tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 75 jaar geleden.

Cast

In de oorspronkelijke opzet zou de professionele cast worden bijgestaan door een gedeeltelijk Apeldoornse amateurcast. Jori Hermsen, regisseur: “Door de coronamaatregelen moesten we dit idee helaas loslaten, want amateurspelers mogen nog niet repeteren.” De oorspronkelijke cast van Bas Keijzer, Jessica Zeylmaker, Lester van Olffen, Peter Boven en Emma Remmelts wordt nu versterkt door Marjolein den Boer. Hermsen vervolgt: “Samen met deze cast en een negenkoppig ensemble hebben we afgelopen maanden met enorm veel plezier en passie gerepeteerd. Tijdens de opname viel alles op zijn plaats.”

Meer informatie en tickets

Aan de Vooravond is een eigen productie van Theater Orpheus, in coproductie met Jori Hermsen Producties. De productie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Veluwe Remembers/Provincie Gelderland, Gemeente Apeldoorn (in samenwerking met Vfonds), Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, Gravin van Bylandt Stichting, Dokter Wittenberg Stichting, Janice Walker Fonds, Rotaryclub Apeldoorn en Frank van der Wal Fonds.

Tickets voor de voorstelling zijn te koop vanaf €15,-. Op 11 juli is een matineevoorstelling, speciaal voor theaterbezoekers die liever ’s middags naar het theater gaan. Meer weten of meteen je tickets bestellen voor een van de voorstellingen op 10 tot en met 16 juli? Kijk dan op www.orpheus.nl/aandevooravond.