Entertainment

Apeldoorn weer een dag Orgelstad

APELDOORN – Op zaterdag 11 september vindt de Nationale Orgeldag plaats, sinds 2002 een jaarlijks terugkerend evenement.

Zoals gebruikelijk valt deze dag samen met de zaterdag van de Open Monumentendagen. Doelstelling van de Nationale Orgeldag is om zoveel mogelijk bezoekers in de opengestelde kerken nader kennis te laten maken met het orgel. Het spel van de organist en de bezichtiging van het orgel wekken de belangstelling voor dit prachtige instrument als een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed. Provinciale, regionale en lokale orgelkringen, verenigingen en stichtingen zetten zich in om deze dag tot een succes te maken.

Apeldoorn kent een scala aan prachtige orgels. In het kader van de Nationale Orgeldag is op zaterdag 11 september Apeldoorn Orgelstad. Op deze dag zijn van 11.00 tot 15.00 uur drie Apeldoornse kerken geopend en worden de orgels daar gedemonstreerd. Ook heeft het publiek de mogelijkheid zelf de orgels te bespelen. De organisten van deze kerken ontvangen de bezoekers hartelijk.

In alle kerken zijn de algemene coronamaatregelen van de overheid van toepassing. Hierdoor zal het niet altijd mogelijk zijn om als belangstellende het orgel te bespelen. “Dit is niet zoals gebruikelijk, wij vragen hiervoor uw begrip”, aldus de organisatie. Van 10.00 tot 10.30 uur bespeelt Boudewijn Zwart, stadsbeiaardier van Apeldoorn, zijn mobiele carillon bij de toreningang van de Grote Kerk. Dit is bij het beeld van Wilhelmina. Het jaarlijkse en gratis slotconcert wordt dit jaar gegeven door Toon Hagen in de Grote Kerk om 16.00 uur.

De deelnemende kerken van Nationale Orgeldag – Apeldoorn Orgelstad zijn: Grote Kerk, Loolaan 16, van 11.00 tot 15.00 uur; Julianakerk, Deventerstraat 91, van 11.00 tot 15.00 uur; OLV-kerk, Hoofdstraat 18, van 13.00 tot 15.00 uur. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Actuele informatie wat betreft het programma vindt men op www.nationaleorgeldag.nl