Entertainment

Adam Akopian (12) winnaar Koninklijk Concertgebouw Concours: ‘Je speelt geen muziek, jij bént muziek’

Foto: Milagro Elstak

Adam Akopian uit Apeldoorn mag zich de winnaar noemen van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Zondag was de finale van de dertiende editie van het concours. In de Kleine Zaal van Het Concertgebouw lieten de zes finalisten hun muzikale talenten horen aan de jury. Daarna volgde de ontknoping van het concourstraject dat afgelopen najaar startte.

Uit handen van juryvoorzitter Vincent de Kort ontving de 12-jarige Adam de Koninklijk Concertgebouw Concourstrofee en een geldbedrag van €1.000,- om zich muzikaal verder te ontwikkelen. Daarnaast geeft hij aankomend seizoen een lunchconcert in de Kleine Zaal.

De jury was erg onder de indruk van de jonge pianist. “Je speelt geen muziek, jij bént muziek. Je bent een geweldige pianist en je weet veel over muziek. Wanneer je serieus moet zijn ben je dat, maar je hebt ook veel humor”, aldus juryvoorzitter Vincent de Kort over Adam Akopian.

Adam (2008) begon in 2015 met zijn pianolessen bij Aljosja Buijs. Vanaf 2018 heeft hij zijn lessen voortgezet bij Frank Peters. Sinds een paar jaar studeert Adam aan de Sweelinck Academie, de opleiding voor Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam. Zijn hoofdvakdocent is Frank Peters. Hij volgde regelmatig masterclasses bij Mila Baslawskaya, David Kuyken en Thomas Beijer. Adam heeft al diverse solo-optredens gedaan. In januari 2020 en april 2021 op NPO Radio 4 vanuit de Spiegelzaal van Het Concertgebouw. En afgelopen maart was hij te gast bij het programma Podium Witteman in de serie Jonge Helden. Ook heeft hij deelgenomen aan het Internationale César Franck Concours in Brussel (finale 2019) en het Steinway Pianoconcours (finale 2020) en won hij de eerste prijs tijdens het nationale PianoFest Concours en het Prinses Christina Concours 2021 (regio Oost). Dit jaar zal Adam als solist optreden met het Concertgebouw Kamerorkest tijdens Klassiek op het Amstelveld.