Entertainment

12-jarige Apeldoorner Adam Akopian pakt tweede prijs bij Klassiek Concours 2021

Adam Akopian, temidden van andere prijswinnaars en ook sopraan Francis van Broekhuizen en Prinses Margriet. (Foto: MajankaFotografie)

De 12-jarige Apeldoorner Adam Akopian heeft de tweede prijs gewonnen bij de Nationale Finale van het Prinses Christina Klassiek Concours 2021. In een speciale bekendmakingsvideo met onder anderen Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, lid van het Comité van Aanbeveling, werden de prijswinnaars zaterdagavond bekendgemaakt. 

Het 53e Klassiek Concours werd vanwege de coronamaatregelen digitaal georganiseerd. Bijna vierhonderd jonge muzikanten uit Nederland en Vlaanderen deden de afgelopen maanden mee aan de voorrondes. Zeventien van hen werden geselecteerd voor de Nationale Finale. Een professionele jury, onder leiding van sopraan Francis van Broekhuizen, kende prijzen toe in drie categorieën: 12-14 jaar (categorie 1), 15-19 jaar/zang: 15-21 jaar (categorie 2) en finalisten die een conservatoriumopleiding volgen (categorie 3).

Adam Akopian behaalde met zijn wervelende pianospel dus de tweede plaats en dat leverde hem fraaie extra prijzen op, waaronder de Klassiek op het Amstelveld Prijs: een solistisch optreden met het Concertgebouw Kamerorkest tijdens Klassiek op het Amstelveld op 11 september. Ook won hij de AVRO TROS Spiegelzaal Prijs: een live-optreden in het radioprogramma Spiegelzaal vanuit het Concertgebouw in Amsterdam; die prijs verzilverde hij zondagochtend al meteen. Alle finalisten wonnen dit jaar tijdens de regionale concoursen ook de Academy Concertprijs: een ontwikkelingstraject met workshops in combinatie met podiumervaring op diverse podia in Nederland.

Adam was zeker ook dolblij met het jubelende juryrapport, dat Francis van Broekhuizen hem in een videobelsessie voorlas: “Ze zei dat ik een natuurlijke connectie met de piano heb, dat ik de piano laat zingen. En dat ik de jury met mijn verrassende muziekkeuze heb overtuigd.” Adam speelde achtereenvolgens werken van Franz Liszt, Komitas Vardapet en Arno Babajanyan. De twee laatstgenoemden hebben, net als Adams familie, Armeense roots en zijn bij het grote publiek minder bekend. Erg leuk vond Adam ook dat zijn ‘conservatoriummaatje’ Christiaan Blom uit Hendrik-Ido-Ambacht, net als Adam ook pas 12, met zijn blokfluit de derde prijs in de wacht sleepte. “Als we elkaar weer zien, gaan we dit wel even samen vieren.”