Stedendriehoek

Eigenwaarde door aandacht, handen en harten

APELDOORN – Ze tuurt rond in de kapsalon en regelt een plek voor iemand die zijn haar wil laten knippen: “Ga hier maar even zitten, ben je zo aan de beurt.” Plonia ten Voorde is initiatiefnemer en coördinator van de kapsalon voor kwetsbare mensen. Iedere eerste woensdag van de maand is het een drukte van belang in de oude bioscoop aan de Paslaan in Apeldoorn.

“Begin februari vieren we ons eerste lustrum. Vanuit een knipcursus – ik was altijd al met haar bezig -in 2012 ontstond het idee om een keer voor deze groep mensen iets te doen. Samen met een collega heb ik een voorstel gedaan. Het werd goed ontvangen en we deden het. Aanvankelijk voor één keer.”

Vijf jaar is Plonia nu actief: “Het knipinitiatief werd zo goed ontvangen, dat ik besloot dat voort te zetten. In 2013 heb ik een voorstel ingediend bij Stichting Present en zij zorgen ervoor dat wij de ruimte kregen. Op een later moment ben ik onder de vlag van Stichting DTZ (Dak- en Thuislozenzorg, ontstaan vanuit de zendingsgemeente Menorah) gaan werken. Toen zij het tienjarig bestaan vierde, heb ik een presentatie gehouden. Onder anderen de toenmalige wethouder Paul Blokhuis was aanwezig en hij heeft ervoor gezorgd dat wij vanuit de gemeente een eenmalige donatie kregen. Daarmee konden we stoelen en spiegels aanschaffen.” En zo werd het een echte kapsalon: “Ja, en dat heb ik uitgebreid met een pedicure en een echte Barber. Wij zorgen ervoor dat iedere eerste woensdag van de maand tussen de twintig en dertig mensen worden verzorgd. Het is zo fijn dat de professionals zich vrijwillig, trouw en met hart en ziel inzetten.”

Dankbaar werk

Barber, de Roemeen Ionat Matei, bekijkt het resultaat van zijn werk: “Het is goed zo, vind je ook niet? Ik doe dit nu ongeveer een jaar en vind het geweldig om mensen te helpen. Als zij blij zijn, ben ik het ook. Ik werk vijf dagen als Barber in Amsterdam en geef een dag les. Een drukke werkweek, maar dit wil ik niet missen.” Kapster Patty denkt er net zo over: “Ongeveer twee jaar geleden heb ik gereageerd op een oproep op de radio en dacht meteen: Dit móet ik doen. Sindsdien ben ik betrokken. Het doet mij goed dat ik kan meehelpen om deze mensen zich weer mens te laten voelen. Ze krijgen aandacht en zorg. Heel dankbaar werk.”

Interieurstyliste Janey oefent op deze manier nog steeds haar oude beroep van kapster uit: “Het is fijn dat ik die vaardigheid nog kan inzetten voor dit doel. Mensen voelen weer eigenwaarde. Als kapper heb je een intens fysiek contact en aandacht. Dat is heel bijzonder.” De bezoekers zijn ook blij. Klaas Westerik blikt tevreden in de spiegel: “Sinds anderhalf jaar kom ik hier. Ik kwam in de problemen en dan is het heel fijn dat dit er is.”

Hulp op maat

Aan de Paslaan is het een drukte van belang; de hulpvragers zitten gezellig met elkaar te praten en nuttigen tegelijkertijd een goede maaltijd of een kop koffie. Plonia wil nog even wat kwijt: “Sinds 2015 werken we ook af en toe voor Schuldhulpmaatje en het Outreachend Team voor risicojongeren. Dan lever je steeds hulp op maat. We gaan dit nog heel lang doen en verder doorontwikkelen.”

Op de eerste woensdag van de maand wordt er met man en macht, met handen en harten op een heel bijzondere manier gezorgd voor kwetsbare mensen. En wat mooi te zien dat het plezier en het goede gevoel van twee kanten komt. Plonia kan echter meer handen en harten gebruiken en doet een oproep aan kappers en pedicures. Zij kunnen daarvoor contact met haar opnemen via e-mail ploniahartingsveldt5@gmail.com