Stedendriehoek

Eigenares Marga Lamers blikt terug op 10 jaar Van Bamboe

Van Bamboe op het Schubertplein in Apeldoorn bestaat 10 jaar. Een goed moment om stil te staan bij deze mijlpaal. Eigenares Marga Lamers vertelt hoe ze in 2010 voor het eerst met bamboeproducten in aanraking kwam: “Tijdens een verblijf bij een collega in Engeland moesten we vijf dagen met één handdoek doen. Dat vond ik in eerste instantie een beetje vreemd, maar omdat bamboe geen geurtjes aanneemt, rook hij na een paar dagen nog steeds fris. Daarnaast was de handdoek erg zacht en droogde heerlijk af.”

Hier moeten we iets mee doen, zei Marga tegen haar voormalige compagnon. Diezelfde avond nog besloten ze de domeinnaam vast te leggen: Van Bamboe. Deze naam zou in de toekomst alles omvatten wat het bedrijf ging verkopen. De compagnons begonnen klein met witte en zwarte (polo)shirts en sokken. Eenmaal in Nederland lieten zij een webshop bouwen en stonden ze op diverse markten en (vak)beurzen om hun naamsbekendheid te laten groeien. “Iedere stuiver die we eruit haalden hebben we weer in het bedrijf gestopt. Mede doordat er steeds meer bamboeproducten gemaakt werden en goede contacten met leveranciers ook weer wat opleverden, bleef Van Bamboe groeien.”

In 2016, twee jaar na de opening van de fysieke winkel aan de Schubertlaan, scheidden op vriendelijke wijze de wegen van de compagnons en ging Marga alleen verder met Van Bamboe. “Ik vond het product te mooi om te laten gaan. Onderhand zitten we alweer bijna twee jaar op onze nieuwe locatie, een paar deuren verder van de vorige. Waarom we op het Schubertplein zijn gebleven? Hier zitten allemaal speciaalzaken. Dat maakt deze plek uniek.”

Van Bamboe is nog altijd de enige winkel in Nederland die uitsluitend bamboeproducten verkoopt. Je kunt het zo gek niet bedenken of Marga verkoopt het wel: schriften, servies, tandenborstels, horloges, kleding, pyjama’s, ondergoed, sokken, kussenslopen en zelfs toiletpapier. Iedere maand komen er wel nieuwe items bij.

“Het gaat goed. Natuurlijk wordt het spannend als we echt een crisis ingaan, al merk ik wel dat de mindset van mensen veranderd is. Ook als mensen minder te besteden hebben, kiezen ze sneller voor een duurzaam product.” In tijden van corona merkt Marga nog altijd een stijging in de vraag naar bamboemondkapjes. “Naast zwart en écru hebben we ze nu ook in bordeaux en kaki.”

Van Bamboe is gevestigd aan de Schubertlaan 22. Wie privé wil winkelen kan een afspraak maken door te bellen naar 06-47133684. Regulier is de winkel geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. Meer informatie op www.vanbamboe.nl