Stedendriehoek

Eiffeltoren naar Zwitsalterrein

APELDOORN – Op zaterdag 25 en zondag 26 maart vindt op het Zwitsalterrein in Apeldoorn een grote brocantemarkt plaats. Tijdens de eerste editie van het evenement Vive La France wordt een diversiteit geboden van brocante, antiek, industrieel en vintage.

Om de markt een echte belevenis te maken, wordt het terrein volledig omgetoverd in Franse sferen. Organisator Jos van Laar laat weten dat het zowel voor volwassenen als voor kinderen een ontzettend leuk weekend gaat worden. “Naast de brocantemarkt is er op zaterdag een samenkomst van de Traction Avant Club met circa veertig (!) Franse oldtimers. Daarnaast zijn er die dag demonstraties jeu de boules. En natuurlijk kunnen de bezoekers desgewenst zelf een balletje meegooien. Op zondag is er een kaas-, wijn- en oesterproeverij. Noem een Franse kaas en hij is er zondag. Het wordt daarmee ook culinair genieten voor iedereen.”
Er zullen genoeg eet- en drinkstands aanwezig zijn voor iedereen, waarbij alles in Franse sferen zal zijn: macarons, crêpes, éclairs en restaurant Poppe gaat ter plekke verse nougat – op z’n Hollands: ‘noga’ – bereiden. Er zijn typisch Franse worsten en natuurlijk kunnen bezoekers zich er ook volop te goed doen aan de heerlijke Franse baguettes. Stokbroden dus.
Een opvallend item, centraal in de hal bij de oester- en champagnebar, wordt een heuse Eiffeltoren van liefst zeven meter hoog. Ook staat elders op het terrein een bescheidener versie van drie meter hoog. “We willen een sfeer creëren van rond de Seine, de beroemde rivier in Parijs. De kunstenaarswijk Montmartre wordt hier nagebootst met schilders en beeldhouwers. Heel bijzonder is verder een uitgebreide stand met blikken speelgoed uit de jaren ’20 en ’30. Voor de kinderen is het enorm leerzaam om te zien waar hun leeftijdsgenootjes vroeger mee speelden, voor hun opa’s en oma’s is dit vooral een nostalgisch weerzien met hun eigen speelgoed van toen. “Prachtig om te zien zijn zeker ook de industriële lampen (vintage).”
Het evenement Vive La France vindt deels buiten plaats, maar grotendeels binnen in de hal. Ook eventueel tegenvallende weersomstandigheden hoeven dus geen belemmering te zijn om je te laven aan een typisch Frans vakantiegevoel in Apeldoorn. De markt vindt plaats op beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur. De entreeprijs is 3 euro, kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Van Laar: “We hebben de toegang tot het evenement bewust zo laagdrempelig gehouden, omdat we willen dat heel Apeldoorn met volle teugen van dit evenement kan genieten.”
Kijk voor alle informatie op de facebookpagina: brocante markt apeldoorn.