Stedendriehoek

Eerste editie Verhaal van Gelderland Zomertoer

APELDOORN – Beleef de Gelderse geschiedenis tijdens de Verhaal van Gelderland Zomertoerdag. Op zaterdag 18 juni van 10.00 tot 17.00 uur, tijdens de Nationale Archeologiedagen, presenteren CODA, gemeente Apeldoorn en Stichting Prehistorisch Kamp Apeldoorn (HAPS) samen met Erfgoed Gelderland en Omroep Gelderland de eerste zomertoerdag met de prehistorie als centraal thema. Ter gelegenheid van de zomertoerdag is CODA de hele dag gratis geopend voor iedereen.

Op negen erfgoedlocaties komt de Gelderse geschiedenis deze zomer tot leven met re-enactment, lezingen en andere historische activiteiten voor jong en oud. De activiteiten zijn gratis te bezoeken. De aftrap vindt plaats op 18 juni in CODA en het prehistorisch kamp HAPS, waarbij iedereen kennis kan maken met archeologie en de prehistorie.

Duik in de geschiedenis van Gelderland
De dag begint met een inleiding van redacteur en hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven. Verhoeven vertelt over het vierdelige boek Verhaal van Gelderland dat in het najaar verschijnt. Auteurs van het boek geven lezingen over het landschap en de cultuur in de prehistorie.

In het prehistorisch kamp HAPS, een nagebouwd IJzertijddorpje verscholen in de bossen van Apeldoorn, vindt een prehistorische markt plaats, waar je allerlei ambachten kunt uitproberen. Leer hoe mensen vroeger kleding maakten, vuursteen bewerkten, bronsgieten of boogschieten. Vanaf CODA rijden er historische bussen naar het prehistorisch kamp en weer terug. Je kunt ook op eigen initiatief naar HAPS komen (let op: het aantal parkeerplaatsen is beperkt).

In CODA kunnen bezoekers ook volop aan de slag. Voor de deur staat de ArcheoHotspot waar een bodemvondstenspreekuur is en op de benedenverdieping maak je verder kennis met archeologie. Ontdek onder begeleiding van gemeente-archeoloog Masja Parlevliet en CODA Museumdocenten wat archeologie inhoudt en hoe een archeoloog te werk gaat. Waan je Indiana Jones of Lara Croft en leer hoe je de ouderdom van scherven kunt aflezen of maak een oud landschap na.

Tentoonstellingsbezoek Inside the outside
In de middag volgt een rondleiding in het CODA Museum door de nieuwe tentoonstelling Inside the outside, over natuurfotografie en de relatie tussen mens en natuur. Archivaris Stefan Rutten neemt bezoekers mee en vertelt over de objecten in de tentoonstelling.

Tijdens de Verhaal van Gelderland Zomertoer beleef je de complete geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot en met de twintigste eeuw, met historische activiteiten op negen erfgoedlocaties in Gelderland. Vanaf 18 juni loopt de zomertoer acht zaterdagen lang, met een afsluitend finaleweekend op 13 en 14 augustus. De zomertoer wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.

Voor meer informatie: www.verhaalvangelderland.nl/zomertoer, www.coda-apeldoorn.nl en www.archeologiedagen.nl