Stedendriehoek

Eerste doodshoofdaapje ziet het levenslicht

APELDOORN – In Apenheul is vorige week de eerste doodshoofdapenbaby van dit seizoen geboren. En daar zal het niet bij blijven, want er zijn meerdere doodshoofdapen zwanger.

Apenheul heeft meer dan driehonderd apen, waarvan ongeveer de helft losloopt tussen de bezoekers, net als de doodshoofdapen. Zij verblijven in Apenheul in een ruim opgezet losloopgebied waar bezoekers heel dicht bij de dieren kunnen komen. Het kleine doodshoofdaapje is dan ook goed te bewonderen op de rug van de moeder.

Veel jonge dieren
Niet alleen bij de doodshoofdapen is er geboortenieuws. De afgelopen weken zijn er ook jongen geboren bij de slingerapen, rode brulapen en roodkruinmangabeys. Een kraambezoek aan het nachtdierenverblijf is ook zeker de moeite waard. Bij de luiaards en doeroecoeli’s, een nachtaapje, is er namelijk ook gezinsuitbreiding. Bonobo Neje en gorilla Kiango zijn alweer ruim één jaar oud en halen nu echte peuterstreken uit. Bezoekers kunnen al deze jonge dieren bewonderen tijdens hun bezoek aan Apenheul.

Herken jezelf
Een dagje uit in Apenheul is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Bezoekers ontdekken onder andere wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen apen- en mensengedrag. En ook van het opvoeden van baby’s valt veel te leren. Zo drinken de doodshoofdapenbaby’s de eerste tijd melk bij hun moeder en gaan ze als ze een paar maanden oud zijn naar de crèche. De moeders ‘parkeren’ hun kinderen op een centrale plek in een boom en laten een ander vrouwtje oppassen. Zo hebben ze zelf even de handen vrij. Herkenbaar gedrag voor de vele bezoekers met jonge kinderen.